Duurzame kuilwielenbank verbetert het treinonderhoud

Een kuilwielenbank is nodig voor onderhoud aan treinwielen. Deze machine meet en bewerkt de wielen van treinen met als belangrijkste doel het herstellen van de wielprofielen, zodat ze weer een optimale vorm en conditie hebben. Dit draagt bij aan een comfortabele en veilige treinreis voor de reiziger. NS heeft vier kuilwielenbanken verspreid over het land bij het Technisch Centrum Eindhoven en bij de onderhoudsbedrijven van Onnen, Watergraafsmeer Amsterdam en Leidschendam.
Wielassen
Deze installatie kan tot wel 11.000 wielassen (circa 2.000 treinen) per jaar behandelen, een significante toename ten opzichte van de 2.000 wielassen die de oude kuilwielenbank kon verwerken. De tandem-as technologie maakt het mogelijk om twee wielassen tegelijkertijd te bewerken, wat zorgt voor tijdsbesparing en hogere capaciteit. Treinen worden daardoor korter uit de dienstregeling onttrokken voor onderhoud aan de wielen.
Kuilwielenbank
De nieuwe kuilwielenbank in Leidschendam is niet alleen een technisch hoogstandje maar ook een voorbeeld van duurzaamheid. De gasloze constructie maakt gebruik van zonnepanelen van het naastgelegen onderhoudsbedrijf en warmtepompen om het energieverbruik te minimaliseren. De gevel is opgebouwd uit ongeveer 1.100 gerecyclede ramen van de dubbeldekkertreinen van het type VIRM, en het sedumdak draagt bij aan zowel isolatie als waterbeheersing. Hierdoor wordt regenwater efficiënt opgevangen en geïnfiltreerd zonder aansluiting op het riool.
Virtual Reality
Om NS-medewerkers optimaal voor te bereiden op de werking van de nieuwe kuilwielenbank, wordt gebruik gemaakt van Virtual Reality. Deze innovatieve trainingsmethode vermindert risico's en verkort de opleidingsperiode, waardoor de kuilwielenbank sneller operationeel kan zijn.
Staatssecretaris Chris Jansen (OV en Milieu): “Het is mooi om te zien dat de NS al jaren serieus werk maakt van de transitie naar een circulaire economie. Zo laten ze zien dat circulair denken en doen integraal onderdeel kan zijn van bedrijfsvoering. Daarmee zijn ze een inspiratie voor andere bedrijven die al aan de slag zijn met deze transitie of dat willen gaan doen.”
Intensieve samenwerking
Er is intensief samengewerkt met ProRail, Arcadis en diverse andere partners zoals Safop en VolkerRail om naast de realisatie van een nieuw gebouw, ook de railinfra grondig te vernieuwen. Deze samenwerking heeft geleid tot noodzakelijke vernieuwing van wissels en hoogspanning, waardoor de spoorbereikbaarheid en logistieke efficiency zijn verbeterd.