Kabinet trekt 2 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn

Zo’n 30 kilometer spoor moet er aangelegd worden tussen Veendam en Emmen. Zo ontstaat er een directe spoorverbinding vanuit Groningen met Emmen en Enschede. Volgens coalitiepartij BBB komt het geld uit een pot met geld dat eerder was gereserveerd voor de Lelylijn.
Stichting Nedersaksenlijn
Roel Barkhof van de Stichting Nedersaksenlijn vertelde aan RTV Noord dat hij compleet overvallen was door dit nieuws. Stichting Nedersaksenlijn maakt zich al een aantal jaren sterk voor de komst van de spoorlijn, maar lange tijd leek het erop dat de spoorlijn nooit zou komen.
Langs de Nedersaksenlijn hebben de provincies Drenthe en Groningen grote plannen voor woningbouw, economische ontwikkelingen en onderwijs. Dat kan alleen maar ontstaan als de infrastructuur is aangelegd.
Volgens Barkhof is dit nieuws voor Noordoost-Nederland heel positief. Het stationsgebied van Stadskanaal kan nu op de schop en Ter Apel kan ook doorontwikkelt worden.
Spoorlijn tussen Groningen en Lelystad
Volgens de BBB wordt de spoorlijn tussen Groningen en Lelystad niet geschrapt, ook al komt het geld wel uit dat potje. Via de Ontwikkelingsstrategie Grootschalige Infrastructuur moet er een andere reservering worden gedaan.
Lelylijn
Het geld voor de Lelylijn zou in eerste instantie niet voor andere doeleinden worden gebruikt. De Tweede Kamer nam daarvoor in december 2024 zelfs een motie aan.
De Provincie Drenthe heeft nog niet gereageerd op dit nieuws. Met het geld voor de Nedersaksenlijn zijn ze uiteraard heel blij, maar er zijn met de provincies Groningen en Friesland ook afspraken gemaakt over de Lelylijn. Het geld dat daarvoor beschikbaar was man niet naar de Nedersaksenlijn of andere projecten gaan.
Flessenhals Meppel
Het kabinet trekt ook 100 miljoen euro uit voor de aanpak van de flessenhals bij Meppel. Het treinverkeer van en naar het noorden loopt daar vaak spaak door storingen en het station van Meppel is niet ingericht op grootste incidenten. Er zijn 13 gelijkvloerse overwegen in het spoortraject van Meppel naar Zwolle. Daar moet al het treinverkeer van en naar het noorden overheen.
Voor de aanpak van de zogenoemde flessenhals was al 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. Een vierde perron en een aantal spoorwijzigingen op het station van Meppel kunnen daarvan betaald worden. De doorstroming van het treinverkeer in Meppel kan je daarmee oplossen door de intercity’s en stoptreinen van elkaar te scheiden. Als de treindienst verstoord is, heb je zo een extra perron.
Het tweede probleem van de flessenhals is dan niet opgelost. Dat zijn de twee sporen tussen Meppel en Zwolle, met 13 gelijkvloerse overwegen. De 100 miljoen euro extra is bedoeld om een aantal overwegen te vervangen door een tunnel of een viaduct.