Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer zwartrijders in het openbaar vervoer sinds coronapandemie

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Meer zwartrijders in het openbaar vervoer sinds coronapandemie
Het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer is flink gestegen sinds het laatste jaar voor de coronapandemie. De Amsterdamse vervoerder GVB bevestigt na berichtgeving in Het Parool dat het aantal reizigers zonder kaartje vorig jaar met 50 procent is toegenomen vergeleken met de jaren voor corona. Ook het Rotterdamse RET betrapte in 2022 meer zwartrijders, vooral in trams.

Het percentage tramreizigers zonder kaartje was vorig jaar bijna drie keer hoger dan in 2019, meldt een woordvoerder van de RET. Het laatste jaar voor de coronapandemie lag het percentage zwartrijders op 0,5 procent, vorig jaar stapte 1,4 procent van de tramreizigers in zonder vervoersbewijs. Volgens de Rotterdamse vervoerder komt dit omdat er minder conducteurs zijn in de trams vanwege bezuinigingen.

In de bus en metro zijn de percentages wat minder hard gestegen. In de metro's reed ruim 1 procent van de reizigers zwart in 2022 en in de bussen was dat 0,5 procent. Een woordvoerder meldt dat de RET altijd probeert om met behulp van mensen en techniek zwartrijden tegen te gaan. "We zetten techniek in om in beeld te brengen waar en wanneer het het meeste voorkomt", zegt een woordvoerder. Op die plekken worden dan extra controles uitgevoerd.

Nieuwe campagne

Het Amsterdamse GVB is deze week een nieuwe campagne gestart tegen zwartrijden vanwege de stijging. Daarmee wil het bedrijf reizigers duidelijk maken dat niet betalen voor een reis "asociaal" is. De GVB meldt dat de reden dat mensen zwartrijden verschilt per persoon en dat dit zowel onbewust als bewust gebeurt. "Niet betalen voor het ov lijkt het nieuwe normaal. Samenreizende scholieren willen nog wel eens baldadig zijn en elkaar opjutten om poortjes open te trappen", noemt de vervoerder als voorbeeld.

De campagne is niet gericht op regelmatige zwartrijders, maar op de volgers, reizigers die "kuddegedrag" vertonen. "We realiseren ons dat bepaalde, bewust niet-betalende reizigers, zich niet laten sturen."

28 november '24 ( 9:00)

Defecte bovenleiding: geen treinen tussen Amersfoort en Putten

Tussen Amersfoort en Putten rijden donderdagochtend geen treinen door een defecte bovenleiding. Er rijden zeer beperkt bussen, meldt de NS. Naar verwachting kan het treinverkeer in de loop van de ochtend worden hervat.

27 november '24 (14:15)

Storm Conall: NS past dienstregeling in het noordwesten aan

De NS past de dienstregeling in het noordwesten van het land vanaf het eind van de middag "enigszins" aan vanwege storm Conall. Tussen Zaandam en Alkmaar rijden dan alleen sprinters en reizigers tussen Amsterdam Centraal en Den Helder moeten in Heerhugowaard overstappen, meldt de vervoerder.

26 november '24 (12:15)

FNV en ProRail weer om tafel: voorlopig geen nieuwe spoorstaking

De stakingen op het spoor zijn voorlopig van de baan. ProRail en vakbond FNV gaan weer met elkaar in gesprek over een nieuwe cao, meldt de spoorbeheerder. FNV legde met een oproep tot staking onder verkeersleiders de afgelopen weken regionaal het treinverkeer meerdere dagen tijdelijk stil uit onvrede over het loonbod van ProRail.

26 november '24 ( 6:45)

Geen treinen tussen Nijmegen en Den Bosch door dodelijke botsing

Er rijden dinsdagochtend geen treinen tussen Nijmegen en Den Bosch, meldt ProRail. Dit is het gevolg van een botsing tussen een auto en een passagierstrein in het Brabantse Berghem bij Oss in de nacht van maandag op dinsdag.

25 november '24 (13:30)

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Coalitiepartijen VVD, NSC en BBB willen een nieuw onderzoek dat de Lelylijn koppelt aan de inrichting van Nederland op de lange termijn en de bouw van nieuwe woningen. Olger van Dijk (NSC) omschrijft zijn idee als een poging om ondanks miljardentekorten toch door te gaan met het spoorproject.

24 november '24 (17:15)

Maandag toch treinen tussen Assen en Groningen Europapark

Maandag rijden er toch treinen tussen de stations Assen en Groningen Europapark, meldt een woordvoerder van NS. Eerder op zondag meldde het vervoerbedrijf nog dat er buiten de spits geen treinverkeer mogelijk zou zijn op dat traject door een verzakt spoor tussen Groningen en Groningen Europapark. Reizigers kunnen tussen deze twee stations gebruikmaken van vervangende bussen van NS en Arriva.

22 november '24 ( 8:49)

Treinkaartjes en abonnementen volgend jaar gemiddeld ruim zes procent duurder

Vanaf 1 januari 2025 stijgen de prijzen van treinkaartjes en abonnementen gemiddeld met 6,18%. Voor kinderen tot en met 11 jaar en reizigers die onbeperkt reizen in de daluren veranderen de prijzen in 2025 niet. Dat meldt NS.

22 november '24 ( 8:01)

Geen treinen in noorden en oosten: rustig op stations

Opnieuw blijken reizigers goed op de hoogte van de staking bij ProRail, waardoor vrijdagochtend in het noorden en oosten geen treinen rijden. Een woordvoerder van de NS laat weten dat het erg rustig is op de stations Zwolle, Arnhem en Groningen. Dat was ook het geval op stations elders in het land tijdens eerdere stakingen de afgelopen tijd.

21 november '24 (12:00)

Treinen stranden enige tijd tussen Sittard en Susteren

Twee treinen hebben donderdagochtend tussen de Limburgse plaatsen Sittard en Susteren zo'n anderhalf uur stilgestaan. Ze waren gestrand als gevolg van een defecte bovenleiding.

21 november '24 (10:00)

In noorden en oosten morgenochtend ook geen regionale treinen

Ook de regionale treinen van vervoerders Arriva en Keolis rijden vrijdagochtend tot 09.00 uur niet door de staking bij spoorbeheerder ProRail. Arriva meldt dat er geen treinen van het bedrijf rijden in Friesland, Groningen, Overijssel, Drenthe en Gelderland.