Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

De mooiste treinroutes in Nederland – Deel twee!

Door Nationale Transportgids / Tijn Jansen
schedule 22 min
location_on [xx]km
De mooiste treinroutes in Nederland – Deel twee! - Beeld: Tijn Jansen, HetDerdeSpoor
Door het ganse land zijn er mooie treinroutes te vinden. In dit artikel ga je van zee naar bos en van weiland naar stad. Sprinters (SPR), Intercity’s (IC) en stoptreinen komen aan bod. Dit is een tweede reeks met toppers van het railvervoer die wij voor jou hebben geselecteerd.

Nijmegen --> Zwolle (IC)

Welkom aan boord van de 3600-serie. Treinen in deze treinserie rijden van Zwolle naar Roosendaal en vice versa. Dit deel van de route is interessant vanwege de variatie aan uitzichten.

We starten onze reis in Havana Aan De Waal. Juist, Nijmegen dus. Dit historische station gaat vanaf 2025 op de schop, dus wees er snel bij. Anders moet je misschien door allerlei bouwwerken stappen. Deze rit wordt vaak gereden met een Verlengd InterRegio Materieel (VIRM) of Dubbel Dekker Zonnering (DDZ). Je hebt dus de keuze of je boven of beneden gaat zitten. Voor een rit als deze is het leuk om boven te zitten.

Na vertrek uit Nijmegen rijd je de Nijmeegse Spoorbrug over. Deze brug begeleidt je over de Waal, richting Arnhem. Je bent nog niet alle rivieren overgestoken, want je hebt de Neder-Rijn nog in het vooruitzicht. Vlak voordat de trein aankomt in Arnhem, bereik je de Spoorbrug Oosterbeek. Dit is een 132 meter lange brug die het treinverkeer mogelijk maakt tussen Nijmegen en Arnhem. Je komt aan op station Arnhem Centraal, dat bekendstaat als een van de mooiste moderne stations van Nederland.

Dit stuk tussen Nijmegen en Arnhem heeft een mooie afwisseling tussen weiland en rivier. De bruggen zijn absoluut ingenieus. Met een zomerse zonsondergang is het nog mooier om even naar buiten te kijken wanneer de zon plaatsmaakt voor het duister en zichzelf onderdompelt in de rode waterige horizon.

Na Arnhem komt het bosrijke gedeelte van deze reis aan bod. De trein zet zich voort in de richting Dieren, waarna je langs de dorpjes Velp en Rheden scheurt. Dit zijn mooie dorpen, waar menig natuurliefhebber woont. Wandeltip: neem de sprinter naar Rheden en je bent binnen 10 minuten in het bos. De intercity rijdt echter verder en passeert deze kleine stations. In Dieren stopt de trein weer. Ook hier kun je uitstappen voor wandelroutes langs het mooiste groen.

De trein hobbelt vervolgens verder naar Zutphen. Een authentiek stadje met een enorm leuk festival: Het Dickens Festijn. Hierna volgt op dit traject nog meer fijne natuur en omgeving, waarna je aankomt in Deemter, ofwel, Deventer. Vanaf Zutphen is dit stuk zelfs bekend van internationale televisie. Rail Away (!) heeft tijdens winterse omstandigheden een trein tussen Zwolle en Zutphen gevolgd. Dat onderbouwd onze keuze des te meer.

De trein volgt de IJssel tot eindpunt Zwolle. Onderweg kijk je uit op de uitgestrekte vlaktes en de idyllische plattelandshuizen van Salland. Wanneer je via Ittersum Zwolle binnenrijdt, is het op het hoofdstation tijd om over te stappen op de volgende mooie rit.

Deze route vanuit de ogen van een machinist zien? Bekijk de video van Meester Paul hier.   


Zwolle --> Hardenberg (Stoptrein)

Ben je net aangekomen in Zwolle en heb je trek in meer mooie treinritjes? Dan val je met je neus in de boter, want deze route naar Hardenberg sleept je weer mee door de mooiste landschappen. Wat nog eens meespeelt zijn de comfortabele GTW-treinen van Arriva.

Wij hebben deze route gekozen vanwege de vele bossen, venen en zandverstuivingen die passeren. De route begint zoals gezegd in Zwolle. Na vertrek uit Zwolle sprint de trein door de Fly-under bij Herfte, speciaal aangelegd voor deze lijn. Je rijdt al gauw door het buitengebied van Zwolle. De mooiste gedeeltes beginnen na Dalfsen, als je richting het natuurgebied bij Ommen komt.

Het station van Ommen is ook echt een ‘’one-of-a-kind’’. Het ligt verscholen in het noordelijke gedeelte van het bos dat bij het Beerzerveld hoort. Voor een wandeling is dit het perfecte station om uit te stappen. Loop bijvoorbeeld naar de Sahara, een mooie zandverstuiving in het midden van een bos.

Wij blijven voor nu in de trein van de Vechtdallijnen, die ons door het mooiste stukje van de route leidt: van venen tot bossen en van zand tot weiland, een hele variatie aan landschappen passeert terwijl je onderweg bent naar het traditionele en pittoreske dorpje Mariënberg. Hierna is het niet meer lang rijden naar Hardenberg, ook wel bekend als de ‘’Klepperstad’’. Het boemeltje zelf zal nog verder de Vecht volgen naar eindbestemming Emmen, maar voor ons is deze al bereikt.

Deze route vanuit de ogen van een machinist zien? Bekijk de video van Tim89 hier.

Maastricht Randwyck --> Heerlen (SPR)

Welkom op deze typisch Zuid-Limburgse spoorlijn: de Heuvellandlijn. Hier rijdt Arriva met tweedelige FLIRT-treinstellen. De spoorlijn omringt zich in een omgeving die bijna niet Nederlands te noemen is.

De rit met Arriva begint in Maastricht Randwyck en speelt vanaf hier eigenlijk een soort nog niet bestaande metro van Maastricht. Hij gaat nog langs het hoofdstation van Maastricht en maakt ook een stop op station Maastricht Noord. Vervolgens nog een laatste stop in Meerssen en dan begint het gedeelte dat deze route zo mooi maakt.

Laten we hopen dat de trein genoeg tractie op kan brengen, want deze route heet niet voor niks de Heuvellandlijn. Heuvels komen en gaan terwijl je op je wenken bediend wordt als je naar buiten kijkt.

Dit specifieke gedeelte van de lijn is ‘The Walk Of Fame’ van de treinstations. Bijna ieder jaar staan vier dezelfde stations in ProRails-lijstje van meest gewaardeerde stations. Klimmen-Ransdaal, Valkenburg en Schin op Geul krijgen allemaal hoger dan een acht op hun rapport.

Deze heuvels zijn een garantie voor een plezierige treinreis. Het is dat de omroepster Nederlands spreekt, anders zou het niet gek zijn als je zou denken dat je in Duitsland was. We blijven voor nu nog even doorrollen, want we zijn nog niet op de eindbestemming Heerlen. Voordat we in de Winkbülle zijn, komen we nog langs het enige station in Nederland dat vernoemd is naar een winkelgebied: Heerlen Woonboulevard. De trein zelf rijdt na Heerlen nog door naar Kerkrade, maar dat stukje van de route is minder de moeite waard.

Deze rit vanuit de ogen van een machinist zien? Bekijk de video van Machinist Mart hier (omgekeerde rijrichting).


Baarn --> Utrecht Centraal (SPR)

Eenieder die bekend is met de spoorwegen in Nederland zal niet verrast zijn door deze keuze. Deze route wordt geroemd vanwege zijn veelzijdigheid, rust en natuur. Van ‘Vorstelijk Baarn’ naar de huzzle and buzzle van de drukke stad Utrecht.

We beginnen dus in ‘Vorstelijk Baarn’. Deze naam heeft het dorp niet voor niks verkregen: Paleis Soestdijk ligt in de gemeente. De voormalige woonplaats van koningin Juliana en prins Bernhard en de geboorteplaats van voormalig koningin Beatrix. Het station van Baarn heeft een koninklijke wachtkamer. Beatrix ging nog weleens met de trein op wintersportvakantie vanaf dit station.

De trein die richting Utrecht gaat is niet koninklijk. Integendeel, het is een normale sprinter. De treinserie 5500 rijdt doordeweeks twee keer per uur en in het weekend één keer per uur. We beginnen gelijk in het mooie gedeelte. Na vertrek uit Baarn wijkt de sprinter af van het spoor richting Amersfoort en halteert deze drie keer in Soest: Soestdijk, Soest en Soest Zuid. Soestdijk vinden wij het mooiste station van de hele route. Hier kun je tevens ook uitstappen voor Paleis Soestdijk. Voor een mooie wandeling of een rondje lopen door het winkelcentrum kun je hier ook uitstappen.

Na Soestdijk mag het treintje maar 40 Km/h rijden, wat zorgt voor een relaxte sfeer. Voordat de trein bij station Soest aankomt, rijdt hij nog langs de Soester Eng, een groot veld in het midden van het dorp. Na het aandoen van Soest en Soest Zuid verlaat de sprinter deze omgeving en mag de snelheid wat omhoog. Als je maar lang genoeg door de bossen heenrijdt, kom je bij Den Dolder: een station met een nog ouderwets stationshuisje midden op het perron. Vanaf Den Dolder volgt de trein weer het hoofdrailnet, en stopt deze nog op station Bilthoven en Utrecht Overvecht voordat het drukste treinstation van Nederland de eindbestemming voor de trein vormt: Utrecht Centraal.

Deze route via de ogen van een machinist zien? Bekijk de video van Meester Paul hier.

Deel 1 met de mooiste treinroutes van Nederland teruglezen? Dat kan hier!

Beeld: Tijn Jansen, HetDerdeSpoor


01 april '25 (11:12)

Landelijke storing informatieborden NS-stations weer voorbij

De landelijke storing van informatieborden op NS-stations is weer voorbij. Een woordvoerder van de NS laat weten dat alles weer naar behoren werkt. Vanaf dinsdagochtend rond 07.00 uur was er verkeerde informatie te zien op borden op perrons en in stationshallen.

01 april '25 ( 8:49)

Nieuwe fietsenstalling bij station Geldermalsen geopend

Donderdag 27 maart 2025 is bij station Geldermalsen een nieuwe fietsenstalling geopend. Deze stalling biedt ruim zeshonderd extra parkeerplekken voor fietsen. In mei 2024 begonnen spoorwegbeheerder ProRail en de gemeente West Betuwe aan de bouw, die een onderdeel is van het landelijke programma 'Fietsparkeren bij stations'. Dat meldt ProRail.

01 april '25 ( 8:49)

Landelijke storing informatieborden op perrons van NS-stations

Er is een storing van de informatieborden op perrons van NS-stations. Een woordvoerder van de NS laat weten dat het gaat om een landelijke storing.

27 maart '25 (10:52)

Bussen in plaats van treinen vanwege werkzaamheden bij station Groningen

Van 10 mei 2025 tot en met 12 juli 2025 vinden grootschalige werkzaamheden aan het spoor in Groningen plaats. Gedurende deze periode rijden er in verschillende fases geen treinen van, naar en via station Groningen. NS en Arriva zetten vervangend busvervoer in. Het advies aan reizigers is om kort voor vertrek de NS of Arriva Reisplanner te checken voor actuele reisinformatie en rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt de NS.

25 maart '25 ( 8:28)

ProRail ziet honderden dassensporen rond treinspoor

ProRail heeft de afgelopen twee jaar honderden dassensporen ontdekt langs het treinspoor, bevestigt een woordvoerder van de spoorwegbeheerder na berichtgeving van de NOS. Het gaat om onder meer uitwerpselen en graafsporen. In zo'n 10 procent van de gevallen gaat ProRail onderzoeken of er maatregelen nodig zijn bij het spoor.

24 maart '25 (14:13)

Slechtste station van Noord-Holland ziet er nu prachtig uit

Station Den Helder Zuid kreeg al jarenlang een slechte beoordeling van treinreizigers. Het station stond zelfs onderaan de ranglijst. ProRail besloot daarom om het station op te knappen. Tijdens de renovatie aan het gehele spoor in Noord- Holland Noord werd het station opgeknapt. Dat meldt NH Nieuws.

21 maart '25 ( 9:39)

Witte Wieven allereerste trein met nieuwe naam op traject ZHO

Treinen op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal (ZHO) krijgen in 2025 een naam. Het gaat om een naam die voor mensen in de regio betekenis heeft. Woensdag 19 maart 2025 reed de eerste trein met een nieuwe naam: Witte Wieven. Dat meldt Arriva.

20 maart '25 (12:12)

Rechtstreekse treindienst tussen Coevorden en Bad Bentheim

Vrijdag 14 maart 2025 heeft de Nederlands-Duitse stuurgroep een gezamenlijk besluit genomen over de start van de realisatiefase van een rechtstreekse treindienst tussen Coevorden en Bad Bentheim. Dit betekent dat de aanbestedingen voor de infrastructuur op korte termijn beginnen. De nieuwe verbinding zorgt naar verwachting vanaf 13 december 2026 voor een passagierstrein tussen Drenthe en Niedersachsen. Daarover bericht de provincie Drenthe.

20 maart '25 (11:45)

OV-fietsen bij Utrecht Centraal krijgen nu ook een elektrisch slot

Ook de OV-fietsen bij Utrecht Centraal krijgen op 24 en 25 maart het nieuwe OV-fietsslot. Dit betekent dat reizigers op 24 maart geen OV-fietsen kunnen huren in de stalling bij het Stationsplein en op 25 maart geen OV-fietsen beschikbaar zijn in de stallingen Jaarbeursplein en Knoop. Dat meldt de NS.

20 maart '25 (10:51)

Amsterdam Centraal gaat volgende bouwfase in

ProRail rondt binnenkort de eerste bouwfase op station Amsterdam Centraal af. Daarmee zijn het perron, de sporen 14 en 15 en de eerste spoorbrug vernieuwd. De tweede bouwfase start op 29 maart en duurt tot en met 23 april. De grootste impact voor reizigers zit in de eerste drie dagen. Op 29 maart kunnen er helemaal geen treinen rijden en 30 en 31 maart is er zeer beperkt treinverkeer mogelijk van en naar Amsterdam Centraal. NS past daarom de gehele periode de dienstregeling aan en zorgt voor omreisroutes en vervangend vervoer. Er zijn extra NS-collega’s aan het werk om reizigers op weg te helpen. Reizigers wordt geadviseerd zoveel mogelijk buiten de spits te reizen vanwege de drukte. Dat meldt de NS.