Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

TLN vraagt om uitstel 'onwettige' Franse dodehoeksticker

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Sinds 1 januari 2021 verplicht Frankrijk dodehoekstickers voor alle vrachtwagens die in stedelijk gebied rijden. De maatregel is onduidelijk, onwerkbaar en lijkt onwettig, aldus TLN-voorzitter Elisabeth Post. Bovendien is de verplichting pas zes weken geleden expliciet aangekondigd. De brancheorganisatie roept de Europese Commissie op de maatregel tot nader order uit te stellen. Dit meldt TLN.

De Franse overheid kondigde pas op 19 november nadrukkelijk aan dat de dodehoeksticker per 1 januari 2021 verplicht wordt voor vrachtwagens die in stedelijke gebieden rijden. Het is echter onduidelijk of daar bijvoorbeeld ook industrieterreinen binnen stadsgrenzen onder vallen. De daadwerkelijke wetgeving hierover publiceert de Franse overheid rond 5 januari, daags nadat de nieuwe regel ingaat. Nederlandse vervoerders die vanaf de jaarwisseling geen dodehoekwaarschuwing hebben, riskeren een boete van minimaal 135 euro.

Onduidelijkheid

“Laat ik voorop stellen dat wij vóór maatregelen zijn die de verkeersveiligheid bevorderen, maar deze maatregel komt echt uit de lucht vallen”, zegt Post. “De verplichting om dodehoekstickers te plaatsen is voor veel transporteurs onwerkbaar en onrealistisch. Voor normale trailers is duidelijk waar de sticker geplakt moet worden, maar voor bijvoorbeeld het containervervoer gaat dat niet op, want de sticker mag niet op de container. Wij hebben leden die met tientallen wagens containers door of naar Frankrijk vervoeren. Het kan toch niet zo zijn dat zij op al hun chassis steunen moeten gaan lassen om een paar stickers te kunnen plakken?”

Wet- en regelgeving

TLN vraagt zich bovendien af of de verplichting van de Franse overheid in strijd is met Europese wet- en regelgeving. Volgens een EU-verordening moeten voertuigen die voldoen aan de Europese Typegoedkeuring (ETG) namelijk zonder aanvullende eisen in iedere Europese lidstaat worden toegelaten.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: TLN

03 januari '25 ( 9:10)

Tesla verkoopt voor het eerst in tien jaar minder auto's

Tesla heeft voor het eerst in ruim tien jaar minder elektrische auto's verkocht op jaarbasis, ondanks een recordaantal verkopen in het vierde kwartaal van 2024. De Amerikaanse elektrische autofabrikant had in 2024 last van fellere concurrentie, het wegvallen van enkele Europese subsidies en zwakke consumentenuitgaven in China, een belangrijke markt voor het bedrijf.

02 januari '25 (11:45)

Recordaantal autobranden tijdens afgelopen jaarwisseling

Tijdens de afgelopen jaarwisseling woedden 270 autobranden. Dat zijn er 40 meer dan tijdens de jaarwisseling van 2023 op 2024, en het hoogste aantal sinds 2019. Dat blijkt uit meldingscijfers van de brandweer die zijn gepubliceerd door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIPV).

02 januari '25 ( 9:50)

Elektrisch rijden en hybrides domineren autoverkoop in 2024

Afgelopen jaar heeft elektrisch rijden opnieuw een flinke stap voorwaarts gezet in Nederland. Uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat van de bijna 400.000 nieuwe personenauto's maar liefst 35 procent volledig elektrisch rijdt. Ook hybrides waren populairder dan ooit, met een marktaandeel van bijna 42 procent. De stijgende verkoopcijfers van elektrische voertuigen (EV's) en hybrides onderstrepen de groeiende interesse in duurzame mobiliteit, al blijven uitdagingen bestaan. Dit meldt NU.nl.

31 december '24 ( 8:30)

Fabrikant elektrische bussen Ebusco schrapt ruim 100 banen

De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen Ebusco gaat 102 voltijdbanen schrappen als onderdeel van een reorganisatie. Dit komt overeen met 16,5 procent van het totale aantal banen, maakte het bedrijf bekend.

30 december '24 (11:45)

Ongeveer 4000 kilo vuurwerk in beslag genomen bij grenscontrole Duitsland

GRONINGEN (ANP) - De politie heeft zaterdag in Groningen en Drenthe ongeveer 4000 kilo vuurwerk in beslag genomen bij controles aan de grens met Duitsland. Het is de eerste dag van de mobiele controles in de provincies.

27 december '24 ( 6:45)

Dit jaar 8 procent meer files op Nederlandse wegen

De filezwaarte (de lengte maal de duur van de file) op de Nederlandse wegen is in 2024 met 8 procent gestegen ten opzichte van 2023, meldt de ANWB op basis van verkeersdata van TomTom. Hoewel het in de eerste helft van het jaar iets rustiger was, leidden de zomer- en najaarsmaanden volgens de ANWB tot "aanzienlijk meer files". Volgens de ANWB komt de stijgende verkeersdrukte vooral door de bevolkingsgroei en de toename van het aantal voertuigen op de weg.

26 december '24 (10:00)

Opnieuw bedrijfsbusje van dakdekker in brand gestoken in Den Bosch

Opnieuw is een bedrijfsbusje in Den Bosch in brand gestoken, bevestigde de politie donderdag na berichtgeving van het AD. Volgens de krant gaat het opnieuw, net als een dag eerder, om een voertuig van een dakdekker. De politie gaat uit van opzet. Ditmaal stond de auto op de Monseigneur van Schaikstraat. Een auto die dicht bij het busje stond, is ook in brand gevlogen, zegt de woordvoerder.

20 december '24 ( 9:30)

Babboe zegt toe eigenaren van onveilige bakfiets terug te betalen

Babboe gaat eigenaren van een onveilige bakfiets van de fabrikant hun geld teruggeven. Die toezegging heeft de bakfietsfabrikant gedaan richting de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Consumenten die hiervoor in aanmerking denken te komen, kunnen zich vanaf eind januari melden bij Babboe, aldus de toezichthouder.

20 december '24 ( 7:30)

In vijf jaar tientallen miljoenen aan contanten gevonden bij autocontroles op de weg

In de afgelopen vijf jaar is 46,8 miljoen euro aan contanten gevonden bij controles van auto's op de weg. Alleen al dit jaar trof een politieteam van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties 8,2 miljoen euro aan.

20 december '24 ( 7:15)

Bedrijven investeerden in oktober vooral meer in vervoersmiddelen

De investeringen van bedrijven zijn in oktober toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden in die maand 5,2 procent meer in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in vrachtwagens, opleggers, busjes en personenauto's werd meer geld gestoken. In machines werd minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. In september namen de bedrijfsinvesteringen nog licht af met 0,1 procent.