Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Megaoperatie afgerond: tijdelijke Suurhoffbrug (A15) op zijn plek gelegd

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Het was een megaoperatie, maar niet zonder succes: de tijdelijke Suurhoffbrug is geplaatst op de landhoofden naast de Suurhoffbrug in de snelweg A15. De komende weken worden afrondende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het plaatsen van de voegen en de het asfalteren van het wegdek. Naar verwachting rijdt uiterlijk eind juni het verkeer richting Rotterdam over de brug.
De boogbrug van circa 200 m lang, 20 m breed en meer dan 40 m hoog is in de afgelopen week van de werf in Krimpen aan den IJssel over water vervoerd, dwars door Rotterdam. Daarbij passeerde het transport achtereenvolgens de Van Brienenoordbrug, de Hef, de Koninginnebrug, de Erasmusbrug en de Botlekbrug. Het 2e gedeelte van de reis ging via het Hartelcomplex en de Harmsenbrug in het Hartelkanaal naar de Maasvlakte.
 
In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 mei is de brug eerst gedraaid zodat hij parallel aan de bestaande Suurhoffbrug kwam te liggen. Rond middennacht is gestart met het 7 m omhoog vijzelen van de brug waarna de brug rond 18.30 uur boven zijn landpunten werd gelegd. Het zakken van de brug startte uiteindelijk rond 19.00 uur en om 21.00 uur lag hij op zijn plek.
 
Projectmanager Henk Meuldijk, Rijkswaterstaat: "Ik ben trots dat wij deze spannende operatie samen voor elkaar hebben gekregen. Veilig, beheerst en met prachtige beelden die de hele wereld zijn over gegaan. Onze aannemerscombinatie Stipt en alle betrokken onderaannemers hebben geweldig werk verricht."
 

Toegangspoort tot de Maasvlakte

 
De Suurhoffbrug is de toegangspoort tot de Maasvlakte. Er rijdt veel meer en zwaarder verkeer over de verbinding dan vroeger. De brug wordt deze zomer gerenoveerd en dankzij de tijdelijke brug worden de lasten van het verkeer verdeeld over 2 bruggen. Zo kan iedereen er veilig gebruik van blijven maken totdat er in de toekomst een definitieve oplossing komt in de vorm van een nieuwe oeververbinding.
 

Vervanging en renovatie

 
De Suurhoffbrug (A15) is 1 van de 13 bruggen in Zuid-Holland die aangepakt wordt. Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook zijn ze door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Dit vergroot de kans op storingen en daarom worden ze nu vernieuwd.
 
Voor deze omvangrijke klus maken we zo veel als mogelijk gebruik van slimme en duurzame technieken. Op die manier vernieuwen we de infrastructuur voor de komende generaties, en kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B.
 
Meer informatie over de Suurhoffbrug is te vinden via de Projectpagina Suurhoffbrug (projectinformatie) en de Projectpagina Plaatsing Suurhoffbrug (transport en plaatsing, inclusief kaartje).
 
Door: Nationale Transportgids

 

17 oktober '24 (11:30)

ANWB meldt grote verschillen in laadtarieven auto's in Europa

Door heel Europa zijn grote verschillen in laadkosten van elektrische auto's. Dat meldt de ANWB op basis van eigen dataonderzoek. Vakantiegangers die met de elektrische auto op reis gaan, zijn het best af met snelladen, stelt de verkeersdienst. Het laden van de elektrische auto is in Noorwegen het goedkoopst.

17 oktober '24 ( 8:38)

Julianabrug in Zaandijk komende week tijdje afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Van woensdag 23 oktober (20.00 uur) tot donderdag 24 oktober (05.00 uur) 2024 worden de oplegblokken van de Julianabrug (N515) in Zaandijk vervangen. Dat meldt de provincie Noord-Holland.

16 oktober '24 (16:30)

Afzetting bij Tweede Kamer opgeheven na 'loos alarm'

De politie heeft woensdagmiddag korte tijd de straat bij de Tweede Kamer in Den Haag afgezet na een melding van een verdacht pakket bij de Bezuidenhoutseweg. Na onderzoek bleek het loos alarm en werd de omgeving weer veilig verklaard, aldus een politiewoordvoerster.

16 oktober '24 (11:10)

Spoedwerkzaamheden aan Zuiderbrug bij Venlo

Van donderdag 17 oktober (21.00 uur) tot maandag 21 oktober (05.00 uur) 2024 voert Rijkswaterstaat spoedwerkzaamheden uit aan de Zuiderbrug bij Venlo. Tijdens een reguliere controle is gebleken dat het asfalt in slechte staat verkeert en zo snel mogelijk moet worden vervangen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

16 oktober '24 ( 8:41)

Provincie Limburg steunt Doortrappen: ouderen langer en veiliger op de fiets

'Doortrappen' helpt ouderen om langer en veiliger te fietsen en om fit en mobiel te blijven. Doel van dit programma is om ouderen bewust te maken van hoe ze veilig kunnen blijven fietsen. Het motto is 'niet afstappen, maar doortrappen'. Limburgse gemeenten kunnen met steun van de provincie Limburg ook in 2025 tot en met 2027 dit project uitvoeren. Daarover bericht de provincie Limburg.

15 oktober '24 ( 9:30)

Drukke ochtendspits door meerdere ongelukken

Meerdere ongelukken hebben dinsdagochtend geleid tot een drukke ochtendspits. Rond 09.00 uur stond er nog zo'n 670 kilometer file volgens de ANWB. Eerder op de ochtend ging het om meer dan 830 kilometer file.

15 oktober '24 ( 8:44)

Vrachtauto met aanhanger uitgebrand in Dalen

In Dalen, een dorp ten noorden van Coevorden, is vannacht een kleine vrachtauto met aanhanger volslagen uitgebrand. De vrachtwagen stond geparkeerd aan de Stellingmolen. Dat meldt RTV Drenthe.

15 oktober '24 ( 8:15)

Alfen wil tot vijftien procent van de banen schrappen

Alfen wil tot 15 procent van de banen bij de fabrikant van laadpalen schrappen om kosten te besparen. Dat meldt het concern in een verklaring. Vorig jaar telde het bedrijf 931 voltijdsbanen: de reductie komt daarmee neer op het verdwijnen van bijna 140 banen.

14 oktober '24 (16:30)

Ook Stellantis-topman vreest voor sluiting Europese fabrieken

Ook de topman van Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Opel, Fiat, Peugeot, Citroën, Jeep en Alfa Romeo, sluit niet uit dat fabrieken moeten sluiten door groeiende concurrentie uit China. Bestuursvoorzitter Carlos Tavares verwacht dat Chinese autofabrikanten de geplande invoerheffingen van Europa gaan omzeilen door fabrieken in Europa te bouwen.

14 oktober '24 (15:30)

In- en uitchecken met reisapp Arriva in Limburg en deel Duitsland

Met de nieuwe reisapp van Arriva is het mogelijk om vanuit Limburg naar Aken en vanaf daar naar Keulen te reizen zonder een Duits ticket te moeten kopen. Reizigers kunnen in de app in- en uitchecken. Vergeten ze uit te checken, dan doet de app dit automatisch zodra die merkt dat je niet meer in het openbaar vervoer bent. Het systeem is ook te gebruiken bij bussen en treinen van Arriva in Limburg.