Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drukker in het verkeer en openbaar vervoer sinds einde lockdown

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Nederlanders maken weer meer gebruik van hun auto en het openbaar vervoer sinds de regering begin deze maand een einde maakte aan de 'harde lockdown'. Op de weg en in de treinen, bussen, metro's en trams was het vorige week ongeveer net zo druk als in het najaar, voordat het land weer op slot ging omdat de coronabesmettingen opliepen. Dat komt naar voren uit cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en ov-chipkaartbedrijf Translink.

Een onderzoeker van het NDW spreekt van een "licht stijgende trend" als hij kijkt naar de drukte op de weg. Dat komt deels omdat mensen in het voorjaar en de zomer sowieso vaker in de auto stappen. Als hiermee rekening wordt gehouden, blijft overeind dat het drukker wordt.

Nog steeds rustiger op de weg

Vergeleken met de periode voor de coronacrisis is het nog steeds rustig op de Nederlandse wegen. Afgelopen week was het op werkdagen 16 procent rustiger dan in een vergelijkbare week in 2019 en in het weekend 12 procent. Maar het is lang niet zo stil op de weg als middenin de eerste lockdown. Toen was de verkeersdrukte regelmatig gehalveerd.

In het openbaar vervoer is het duidelijk drukker geworden sinds derde week van mei. Toen kwam het regeringsadvies te vervallen om alleen voor essentiële reizen de trein, bus, tram of metro te pakken. Vorige week checkten reizigers bijna 14 miljoen keer in met hun ov-chipkaart, blijkt uit cijfers van Translink. Begin dit jaar werd amper 9 miljoen keer per week gebruik gemaakt van het ov. Het aantal check-ins is nog steeds bijna gehalveerd ten opzichte van een vergelijkbare week in 2019.

Normale dienstregeling op het spoor

Vanaf afgelopen maandag rijdt de NS overdag weer volgens de normale dienstregeling. Begin volgende maand rijden de treinen ook 's nachts weer als vanouds.

Door: ANP
Beeld: Rijkswaterstaat

14 januari '25 (15:45)

Friesland gaat in 2026 tweetalige verkeersborden plaatsen

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.

14 januari '25 (15:00)

Amazon plaatst grootste order voor elektrische vrachtwagens ooit

Het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon heeft een bestelling geplaatst bij het Duitse Daimler Truck voor meer dan tweehonderd grote elektrische vrachtwagens. Het is volgens Daimler Truck de grootste order voor elektrische vrachtwagens bij het bedrijf ooit. Ook voor Amazon is het de grootste opdracht op dat gebied ooit.

14 januari '25 ( 9:17)

Samenwerking voor vernieuwen en vervangen bruggen Kop van Noord-Holland

De komende jaren vervangt of vernieuwt de provincie Noord-Holland een aantal beweegbare bruggen in de Kop van Noord-Holland. Vooralsnog betreft het de Stolperbasculebrug, Schagerbrug, Waardbrug en Twee Zwanenbrug. Vrijdag 10 januari 2025 ondertekenden de provincie en aannemingscombinatie Reimert-Beentjes een raamovereenkomst voor een samenwerking van acht tot tien jaar. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

14 januari '25 ( 8:51)

Dode hoek centraal tijdens verkeerslessen op basisscholen in Kerkrade

Transport en Logistiek Nederland verzorgde woensdag 8 januari 2025 op openbare basisschool de Schatkist in Kerkrade een theorie- en praktijkles 'Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek'. Deze lessen zijn bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8. Daarover bericht de gemeente Kerkrade.

14 januari '25 ( 7:49)

In 2024 meer ongelukken met weginspecteurs van Rijkswaterstaat

Vorig jaar zijn zestien auto's van weginspecteurs van Rijkswaterstaat (RWS) aangereden. In 2023 en 2022 vonden respectievelijk nog vijf en vier ongelukken plaats.

13 januari '25 (16:30)

Storing parkeerautomaten verholpen

Een storing aan de parkeerautomaten in enkele gemeenten is opgelost. Dat betekent dat mensen daar weer moeten betalen voor het parkeren van hun auto. Exploitant Taxameter uit Amsterdam laat dat maandag weten.

13 januari '25 ( 6:00)

Achtervolging eindigt op dak metrostation Amsterdam Noord

Een arrestatieteam van de politie heeft zondagavond na een achtervolging een man aangehouden die op het dak van het Amsterdamse metrostation Noord was geklommen. Hij was op dat dak geklommen na een auto-achtervolging door de stad. De rit eindigde abrupt toen hij tegen een ander voertuig botste op de Nieuwe Leeuwarderweg.

12 januari '25 (16:00)

Weeronline: kans op gladheid blijft nog paar dagen

De komende week kan het de eerste paar dagen nog wat glad zijn, meldt Weeronline zondag. De afgelopen dagen was het her en der ook glad op de weg, maar vanaf woensdag wordt het weer wat zachter.

10 januari '25 ( 9:31)

Bijna zes miljoen OV-fietsritjes gemaakt in 2024

In 2024 zijn in Nederland 5,9 miljoen ritten met de OV-fiets gemaakt. Een record en 35.000 ritten meer dan een jaar eerder. Dat meldt NS.

10 januari '25 ( 9:25)

Provincie Noord-Holland wil geluidsoverlast op wegen beperken

De provincie Noord-Holland wil het geluid dat het verkeer op provinciale wegen veroorzaakt zoveel mogelijk verminderen. Om het nieuwe Actieplan Geluid 2025-2029 uit te werken is eerst bepaald wat het ambitieniveau van de provincie is: 50 decibel. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.