Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vervuiling door stikstof en fijnstof fors lager in coronajaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De coronapandemie heeft de luchtvervuiling in Nederland vorig jaar tijdelijk fors doen afnemen. De vervuiling door stikstofoxiden nam met ongeveer 20 procent af, becijfert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook de hoeveelheid fijnstof lag behoorlijk wat lager. Dat komt in elk geval voor een deel doordat veel mensen thuis werkten en minder de weg opgingen.

Van de zeer fijne deeltjes die bekendstaan als PM2,5 daalde de gemiddelde concentratie in de lucht met ongeveer 15 procent. De concentratie van iets grotere deeltjes (PM10) daalde met 10 procent.

Hoge concentraties fijnstof en stikstofoxiden zijn schadelijk voor de gezondheid. De stoffen komen zowel uit de uitlaat van auto's met verbrandingsmotoren als uit de schoorstenen van fabrieken. Ze dragen onder meer bij aan luchtwegproblemen, zoals astma. Stikstofoxiden zijn daarnaast slecht voor de natuur. Samen met ammoniak, dat vooral afkomstig is van de landbouw, kunnen de stoffen eraan bijdragen dat bepaalde plantensoorten, zoals grassen en brandnetels, gaan woekeren. Andere soorten worden dan verdrongen en zo verschraalt de soortenrijkdom.

Toekomst

De afnames in 2020 kwamen in elk geval voor een deel voort uit de pandemie. "Het is niet duidelijk in hoeverre deze effecten in de toekomst blijven bestaan", schrijft het RIVM voorzichtig. Toch voorziet het instituut voor 2030 een verdere daling. Omdat nationaal en internationaal beleid wordt gemaakt om de luchtkwaliteit te verbeteren, denkt het RIVM dat de concentratie stikstofoxiden in 2030 zo'n 40 procent lager zal liggen dan in 2018. Voor PM2,5 voorziet het instituut in dezelfde periode een daling van 40 procent en voor PM10 van 25 procent.

Regels voor de industrie worden steeds strenger. Daarnaast stimuleert de overheid onder meer elektrisch vervoer en het gebruik van waterstof. Voertuigen die elektrisch rijden, of op waterstof, stoten geen schadelijke stoffen uit.

Door: ANP

02 januari '25 (11:45)

Recordaantal autobranden tijdens afgelopen jaarwisseling

Tijdens de afgelopen jaarwisseling woedden 270 autobranden. Dat zijn er 40 meer dan tijdens de jaarwisseling van 2023 op 2024, en het hoogste aantal sinds 2019. Dat blijkt uit meldingscijfers van de brandweer die zijn gepubliceerd door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIPV).

02 januari '25 ( 9:50)

Elektrisch rijden en hybrides domineren autoverkoop in 2024

Afgelopen jaar heeft elektrisch rijden opnieuw een flinke stap voorwaarts gezet in Nederland. Uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat van de bijna 400.000 nieuwe personenauto's maar liefst 35 procent volledig elektrisch rijdt. Ook hybrides waren populairder dan ooit, met een marktaandeel van bijna 42 procent. De stijgende verkoopcijfers van elektrische voertuigen (EV's) en hybrides onderstrepen de groeiende interesse in duurzame mobiliteit, al blijven uitdagingen bestaan. Dit meldt NU.nl.

31 december '24 ( 8:30)

Fabrikant elektrische bussen Ebusco schrapt ruim 100 banen

De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen Ebusco gaat 102 voltijdbanen schrappen als onderdeel van een reorganisatie. Dit komt overeen met 16,5 procent van het totale aantal banen, maakte het bedrijf bekend.

30 december '24 (11:45)

Ongeveer 4000 kilo vuurwerk in beslag genomen bij grenscontrole Duitsland

GRONINGEN (ANP) - De politie heeft zaterdag in Groningen en Drenthe ongeveer 4000 kilo vuurwerk in beslag genomen bij controles aan de grens met Duitsland. Het is de eerste dag van de mobiele controles in de provincies.

27 december '24 ( 6:45)

Dit jaar 8 procent meer files op Nederlandse wegen

De filezwaarte (de lengte maal de duur van de file) op de Nederlandse wegen is in 2024 met 8 procent gestegen ten opzichte van 2023, meldt de ANWB op basis van verkeersdata van TomTom. Hoewel het in de eerste helft van het jaar iets rustiger was, leidden de zomer- en najaarsmaanden volgens de ANWB tot "aanzienlijk meer files". Volgens de ANWB komt de stijgende verkeersdrukte vooral door de bevolkingsgroei en de toename van het aantal voertuigen op de weg.

26 december '24 (10:00)

Opnieuw bedrijfsbusje van dakdekker in brand gestoken in Den Bosch

Opnieuw is een bedrijfsbusje in Den Bosch in brand gestoken, bevestigde de politie donderdag na berichtgeving van het AD. Volgens de krant gaat het opnieuw, net als een dag eerder, om een voertuig van een dakdekker. De politie gaat uit van opzet. Ditmaal stond de auto op de Monseigneur van Schaikstraat. Een auto die dicht bij het busje stond, is ook in brand gevlogen, zegt de woordvoerder.

20 december '24 ( 9:30)

Babboe zegt toe eigenaren van onveilige bakfiets terug te betalen

Babboe gaat eigenaren van een onveilige bakfiets van de fabrikant hun geld teruggeven. Die toezegging heeft de bakfietsfabrikant gedaan richting de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Consumenten die hiervoor in aanmerking denken te komen, kunnen zich vanaf eind januari melden bij Babboe, aldus de toezichthouder.

20 december '24 ( 7:30)

In vijf jaar tientallen miljoenen aan contanten gevonden bij autocontroles op de weg

In de afgelopen vijf jaar is 46,8 miljoen euro aan contanten gevonden bij controles van auto's op de weg. Alleen al dit jaar trof een politieteam van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties 8,2 miljoen euro aan.

20 december '24 ( 7:15)

Bedrijven investeerden in oktober vooral meer in vervoersmiddelen

De investeringen van bedrijven zijn in oktober toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden in die maand 5,2 procent meer in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in vrachtwagens, opleggers, busjes en personenauto's werd meer geld gestoken. In machines werd minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. In september namen de bedrijfsinvesteringen nog licht af met 0,1 procent.

19 december '24 (13:00)

Faber: te vroeg om conclusies te trekken over grenscontroles

Het is te vroeg om conclusies te trekken over grenscontroles, vindt asielminister Marjolein Faber. De Koninklijke Marechaussee (KMar) is hier tien dagen geleden mee begonnen om illegale migranten tegen te houden, maar verschillende bonden zijn zeer kritisch over het effect hiervan. Bij een asieldebat dringen oppositiepartijen erop aan dat Faber al in januari de eerste cijfers hierover deelt, maar dat ziet de bewindsvrouw niet zitten.