Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Particulieren kunnen weer subsidie aanvragen voor koop of lease elektrische auto

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
location_on [xx]km
Particulieren kunnen weer subsidie aanvragen voor koop of lease elektrische auto
Particulieren die dit jaar een elektrische auto kopen of privé gaan leasen, kunnen daar vanaf dinsdag weer subsidie voor aanvragen. Voor nieuwe auto’s is dit jaar een bedrag van 2950 euro beschikbaar. Dat is 400 euro minder dan in 2022. Voor tweedehandsauto’s blijft het bedrag gelijk: wie die aanschaft, kan 2000 euro subsidie krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De regeling was vorig jaar behoorlijk populair: de subsidiepot voor nieuwe stekkerauto’s was eind mei leeg. Dit jaar is die pot gevuld met in totaal 99,4 miljoen euro, 8 miljoen euro meer dan in 2022.

Doordat het bedrag per auto is verlaagd, kunnen meer mensen een gesubsidieerde auto aanschaffen. Vooral voor tweedehands auto’s is het budget opgeschroefd: daar is nu ruim 32 miljoen euro voor beschikbaar, goed voor 16.200 auto’s. Vorig jaar trok de overheid ruim 20 miljoen euro subsidie uit voor elektrische occasions, wat neerkomt op 10.200 auto’s.

Lokale luchtvervuiling

Het aantal nieuwe elektrische auto’s dat met subsidie kan worden aangeschaft, komt dit jaar uit op zo’n 22.700. Vorig jaar was er budget voor bijna 21.200 wagens. Als de pot leeg is, moeten mensen die interesse hebben wachten tot begin volgend jaar.

Met de subsidieregeling wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. Anders dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, stoten die geen schadelijke stoffen uit. Dat scheelt in elk geval lokale luchtvervuiling. In hoeverre ook de uitstoot van broeikasgassen vermindert door het gebruik van elektrische auto’s, is onder meer afhankelijk van de manier waarop de stroom waar de auto op rijdt is opgewekt.

Door: ANP

13 januari '25 (16:30)

Storing parkeerautomaten verholpen

Een storing aan de parkeerautomaten in enkele gemeenten is opgelost. Dat betekent dat mensen daar weer moeten betalen voor het parkeren van hun auto. Exploitant Taxameter uit Amsterdam laat dat maandag weten.

13 januari '25 ( 6:00)

Achtervolging eindigt op dak metrostation Amsterdam Noord

Een arrestatieteam van de politie heeft zondagavond na een achtervolging een man aangehouden die op het dak van het Amsterdamse metrostation Noord was geklommen. Hij was op dat dak geklommen na een auto-achtervolging door de stad. De rit eindigde abrupt toen hij tegen een ander voertuig botste op de Nieuwe Leeuwarderweg.

12 januari '25 (16:00)

Weeronline: kans op gladheid blijft nog paar dagen

De komende week kan het de eerste paar dagen nog wat glad zijn, meldt Weeronline zondag. De afgelopen dagen was het her en der ook glad op de weg, maar vanaf woensdag wordt het weer wat zachter.

10 januari '25 ( 9:31)

Bijna zes miljoen OV-fietsritjes gemaakt in 2024

In 2024 zijn in Nederland 5,9 miljoen ritten met de OV-fiets gemaakt. Een record en 35.000 ritten meer dan een jaar eerder. Dat meldt NS.

10 januari '25 ( 9:25)

Provincie Noord-Holland wil geluidsoverlast op wegen beperken

De provincie Noord-Holland wil het geluid dat het verkeer op provinciale wegen veroorzaakt zoveel mogelijk verminderen. Om het nieuwe Actieplan Geluid 2025-2029 uit te werken is eerst bepaald wat het ambitieniveau van de provincie is: 50 decibel. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

10 januari '25 ( 8:15)

ANWB: iets minder Nederlanders willen in 2025 op vakantie gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

10 januari '25 ( 7:15)

Waarschuwing van Rijkswaterstaat voor gevaarlijke rijomstandigheden

Weggebruikers in het hele land moeten alert zijn op gevaarlijke rijomstandigheden door bevriezing van natte weggedeelten. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel Nederland, behalve de Waddeneilanden, omdat het op veel plaatsen glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. "Pas je rijstijl aan als je de weg op gaat", aldus Rijkswaterstaat.

10 januari '25 ( 6:15)

ANWB: iets minder Nederlanders willen in 2025 op vakantie gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

09 januari '25 (14:15)

Verkoop Volkswagens gedaald in 2024: vooral zwakte in China

De wereldwijde verkoop van auto's van het merk Volkswagen is vorig jaar gedaald, omdat vooral in China minder auto's aan de man werden gebracht door felle concurrentie van Chinese automerken. Volgens moederconcern Volkswagen kromp de verkoop met 1,4 procent tot circa 4,8 miljoen auto's in vergelijking met een jaar eerder.

09 januari '25 ( 6:30)

Code oranje in Limburg en Noord-Brabant

In een groot deel van Nederland gelden donderdag weerwaarschuwingen voor sneeuw en gladheid. In Limburg en Noord-Brabant is tot het middaguur code oranje van kracht, die daarna overgaat in code geel. Voor Gelderland geldt bijna de hele dag code geel. In de andere oostelijke provincies en in Utrecht en Zeeland geldt code geel vanaf 21.00 uur. De waarschuwingen gelden tot vrijdagochtend.