Wanneer je gewend bent om op een stadsfiets van a naar b te rijden sta je er misschien niet vaak bij stil, maar een fiets kan wel degelijk een waardevol bezit zijn. Ook jouw stadsfiets is ongetwijfeld wel eens gestolen; balen, uiteraard, maar de volgende dag had je vaak al een tweedehandsje op de kop getikt waarop je je ritten kon vervolgen. Heb je een elektrische fiets of een niet-elektrisch model waar toch een behoorlijk prijskaartje aan hangt? Dan is het meer dan balen wanneer deze gestolen wordt of beschadigd raakt. Voor deze fietsen is een
fietsverzekering dan ook zeker het overwegen waard. Maar waar let je op bij het afsluiten van een dergelijke verzekering? Onthoud deze 3 tips.
1. Bepaal waar je de fiets voor wil verzekeren
Bij de meeste fietsverzekeringen heb je de keuze uit twee opties: je enkel verzekeren voor diefstal of zowel voor diefstal als voor schade. Bovendien bieden enkele fietsverzekeringen je ook de mogelijkheid om te kiezen voor doorlopende pechhulp. Zeker wanneer je veel onderweg bent op je elektrische fiets of zelfs op fietsvakantie gaat, is dit een prettige zekerheid om op terug te vallen.
Onthoud dat de dekkingsgraad invloed heeft op de hoogte van je premie, en weeg voor jezelf af of de kosten van je premie opwegen tegen de eventuele reparatiekosten van de schade die je zonder fietsverzekering zou moeten betalen.
2. Vergelijk verschillende premies
Veel verzekeraars bieden soortgelijke fietsverzekeringen waarbij specifieke zaken de totale hoogte van de premie bepalen. Kies echter niet direct voor de voordeligste optie. Soms is de goedkoopste variant inderdaad de beste keuze voor jou, maar het kan gebeuren dat de voorwaarden toch minder voordelig zijn dan je in eerste instantie hoopte.
Kijk bijvoorbeeld goed naar het termijn waarbinnen een verzekeraar de aanschafwaarde van je elektrische fiets vergoedt bij diefstal. Bij de één is dit 5 jaar en bij de ander wordt er na 1 jaar al afgeschreven.
3. Bekijk de polisvoorwaarden
Je elektrische fiets verzekeren heeft natuurlijk alleen nut wanneer je je ook daadwerkelijk aan de polisvoorwaarden houdt. Doe je dit niet, en je fiets wordt gestolen dan heb je waarschijnlijk geen recht op vergoeding. Zo kun je in de polisvoorwaarden terugvinden dat je elektrische fiets ook binnen op slot moet staan, wanneer je de fiets bijvoorbeeld in de schuur stalt. Zorg er dus altijd voor dat je de polisvoorwaarden goed doorleest en hiernaar handelt.
De juiste verzekeraar voor jou
Wil je jouw
elektrische fiets verzekeren? Kies dan voor een verzekeraar die het beste aansluit op jouw wensen. Zorg dat je niet alleen voor een bepaalde verzekering kiest omdat deze toevallig het voordeligst is, maar verdiep je even in de voorwaarden. Op die manier kom je niet bedrogen uit en weet je precies waar je op kunt rekenen bij schade aan of diefstal van je elektrische fiets.