Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schadevrije jaren autoverzekering worden overdraagbaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Schadevrije jaren autoverzekering worden overdraagbaar
Schadevrije jaren van de autoverzekering worden met ingang van 2022 overdraagbaar na overlijden en echtscheiding. Ook kunnen per 1 januari opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars vrijdag.

De hoogte van de premie van een autoverzekering hangt onder meer af van het aantal jaren dat iemand geen schade claimde. Nu nog kunnen schadevrije jaren alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. Bijvoorbeeld bij overlijden van de partner op wiens naam de schadevrije jaren waren opgebouwd, leverde dit soms onwenselijke situaties op, aldus het Verbond. "De overgebleven partner zou in zo’n geval weer op nul moeten beginnen met een forse premiestijging tot gevolg", zegt directeur van het Verbond Richard Weurding.

Schadevrije jaren overdragen of verdelen

Door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar kunnen de door een overledene opgebouwde schadevrije jaren straks worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Mensen komen hiervoor in aanmerking als ze op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben.

Bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. De polishouder bepaalt wat de verdeelsleutel wordt, en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. Het overnemen van de schadevrije jaren van een leaseauto kan met een leaseverklaring bij de verzekeraar worden vastgelegd. Voor de opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland leveren Europese verzekeraars op verzoek een verklaring aan die kan worden ingediend bij de verzekeraar.

Door: ANP

17 oktober '24 (11:30)

ANWB meldt grote verschillen in laadtarieven auto's in Europa

Door heel Europa zijn grote verschillen in laadkosten van elektrische auto's. Dat meldt de ANWB op basis van eigen dataonderzoek. Vakantiegangers die met de elektrische auto op reis gaan, zijn het best af met snelladen, stelt de verkeersdienst. Het laden van de elektrische auto is in Noorwegen het goedkoopst.

17 oktober '24 ( 8:38)

Julianabrug in Zaandijk komende week tijdje afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Van woensdag 23 oktober (20.00 uur) tot donderdag 24 oktober (05.00 uur) 2024 worden de oplegblokken van de Julianabrug (N515) in Zaandijk vervangen. Dat meldt de provincie Noord-Holland.

16 oktober '24 (16:30)

Afzetting bij Tweede Kamer opgeheven na 'loos alarm'

De politie heeft woensdagmiddag korte tijd de straat bij de Tweede Kamer in Den Haag afgezet na een melding van een verdacht pakket bij de Bezuidenhoutseweg. Na onderzoek bleek het loos alarm en werd de omgeving weer veilig verklaard, aldus een politiewoordvoerster.

16 oktober '24 (11:10)

Spoedwerkzaamheden aan Zuiderbrug bij Venlo

Van donderdag 17 oktober (21.00 uur) tot maandag 21 oktober (05.00 uur) 2024 voert Rijkswaterstaat spoedwerkzaamheden uit aan de Zuiderbrug bij Venlo. Tijdens een reguliere controle is gebleken dat het asfalt in slechte staat verkeert en zo snel mogelijk moet worden vervangen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

16 oktober '24 ( 8:41)

Provincie Limburg steunt Doortrappen: ouderen langer en veiliger op de fiets

'Doortrappen' helpt ouderen om langer en veiliger te fietsen en om fit en mobiel te blijven. Doel van dit programma is om ouderen bewust te maken van hoe ze veilig kunnen blijven fietsen. Het motto is 'niet afstappen, maar doortrappen'. Limburgse gemeenten kunnen met steun van de provincie Limburg ook in 2025 tot en met 2027 dit project uitvoeren. Daarover bericht de provincie Limburg.

15 oktober '24 ( 9:30)

Drukke ochtendspits door meerdere ongelukken

Meerdere ongelukken hebben dinsdagochtend geleid tot een drukke ochtendspits. Rond 09.00 uur stond er nog zo'n 670 kilometer file volgens de ANWB. Eerder op de ochtend ging het om meer dan 830 kilometer file.

15 oktober '24 ( 8:44)

Vrachtauto met aanhanger uitgebrand in Dalen

In Dalen, een dorp ten noorden van Coevorden, is vannacht een kleine vrachtauto met aanhanger volslagen uitgebrand. De vrachtwagen stond geparkeerd aan de Stellingmolen. Dat meldt RTV Drenthe.

15 oktober '24 ( 8:15)

Alfen wil tot vijftien procent van de banen schrappen

Alfen wil tot 15 procent van de banen bij de fabrikant van laadpalen schrappen om kosten te besparen. Dat meldt het concern in een verklaring. Vorig jaar telde het bedrijf 931 voltijdsbanen: de reductie komt daarmee neer op het verdwijnen van bijna 140 banen.

14 oktober '24 (16:30)

Ook Stellantis-topman vreest voor sluiting Europese fabrieken

Ook de topman van Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Opel, Fiat, Peugeot, Citroën, Jeep en Alfa Romeo, sluit niet uit dat fabrieken moeten sluiten door groeiende concurrentie uit China. Bestuursvoorzitter Carlos Tavares verwacht dat Chinese autofabrikanten de geplande invoerheffingen van Europa gaan omzeilen door fabrieken in Europa te bouwen.

14 oktober '24 (15:30)

In- en uitchecken met reisapp Arriva in Limburg en deel Duitsland

Met de nieuwe reisapp van Arriva is het mogelijk om vanuit Limburg naar Aken en vanaf daar naar Keulen te reizen zonder een Duits ticket te moeten kopen. Reizigers kunnen in de app in- en uitchecken. Vergeten ze uit te checken, dan doet de app dit automatisch zodra die merkt dat je niet meer in het openbaar vervoer bent. Het systeem is ook te gebruiken bij bussen en treinen van Arriva in Limburg.