‘Zorgvervoer- en taxichauffeurs de dupe van slechte uitvoering pauzeregels’
FNV Zorgvervoer & Taxi heeft de KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer) gevraagd hun achterban op een juiste manier te informeren over de afspraken, om et zorgen dat chauffeurs krijgen waar ze volgens de cao recht op hebben.
De nieuwe pauzeregels gingen in op 1 maart, zoals afgesproken in de nieuwe cao van 2022. Een werkgever mag voor pauzes tot 12,5 procent van de beschikbaarheidsuren op het salaris inhouden, maar alleen als de chauffeur de pauze ook echt heeft kunnen nemen. FNV ziet dat een deel van de bedrijven de 12,5 procent standaard inhoudt op het loon, ook als de chauffeur de pauze heeft doorgewerkt. “Dat betekent dat er onterecht loon wordt ingehouden.”
Onbeschoft
FNV is niet te spreken over de houding van de KNV en sommige van haar leden. Meindert Gorter van FNV: “Het is onbeschoft dat je als werkgever het lef hebt om gewerkte tijd van je personeel om te zetten in pauzetijd. Werkgevers uit de sector zouden zich moeten schamen voor de wijze waarop ze omgaan met afspraken uit de cao waaraan ze zelf hebben meegeschreven en die ze zelf hebben ondertekend. Hier wordt de sector, die toch al zit te springen om mensen, niet aantrekkelijker van.”
Oude cao
De nieuwe afspraken over pauzes zijn gekomen in plaats van de regelingen uit de oude cao. Daarbij moesten chauffeurs wel beschikbaar zijn, maar als er geen werk was op dat moment, kreeg de chauffeur ook niet uitbetaald. "Het kon dus zijn dat je als chauffeur een dienst van 10 uur had, maar dat je maar 5 uur betaald werd. De ondernemersrisico’s werden op die manier afgewenteld op de chauffeurs. Met de nieuwe afspraken is dat gelukkig verleden tijd, maar dan moeten de afspraken wel goed nagekomen worden", aldus Gorter.
Door: Nationale Transportgids