Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noodzakelijke afstanden tussen LPG-tankstations en woningen berekend

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Noodzakelijke afstanden tussen LPG-tankstations en woningen berekend
Auto’s die op autogas (LPG) rijden kunnen tanken bij LPG-tankstations. Vanwege de veiligheid moet er voldoende afstand zijn tussen een LPG-tankstation en woningen in de buurt. Het RIVM heeft de afstanden tussen LPG-tankstations en woningen opnieuw berekend. Hierbij is rekening gehouden met twee veiligheidsmaatregelen die tankauto’s kunnen hanteren. Uit de berekeningen blijkt dat de afstand tussen een LPG-tankstation en woningen groter moet zijn als een tankauto één van de twee of geen van de maatregelen heeft uitgevoerd. Zonder de maatregelen kunnen afstanden meer dan twee keer zo groot nodig zijn. Het RIVM raadt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan om de nieuwe berekeningen te gebruiken, meldt het RIVM. 

De afstanden die tussen LPG-tankstations en woningen moeten worden aangehouden, staan in de Revi (Regeling Externe Veiligheid Inrichtingen). De huidige afstanden zijn gebaseerd op berekeningen van het RIVM. Tot nu toe ging deze bij de berekeningen uit van twee veiligheidsmaatregelen voor de tankauto’s die LPG vervoeren: een hittewerende coating en een verbeterde vulslang. De coating is een laag die de tank van de tankauto beschermt tegen brand. De verbeterde vulslang breekt minder snel als het LPG uit de tankauto wordt gepompt. 

Maatregelen niet altijd aanwezig

De kans op een ongeluk is kleiner wanneer een tankauto de twee maatregelen heeft ingevoerd, maar de maatregelen zijn mogelijk niet altijd aanwezig. De afstanden zijn daarom berekend voor tankauto’s met en zonder de veiligheidsmaatregelen. Zo wordt duidelijk wat het effect is van de maatregelen op de afstand tussen een LPG-tankstation en woningen. Hoe groot de afstand precies moet zijn, wordt bepaald door het aantal keren dat de LPG-tankauto het LPG bijvult op het tankstation. Naar verwachting hebben de meeste Nederlandse tankauto’s de coating en verbeterde vulslang.

Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gedaan. Dit ministerie bepaalt uiteindelijk welke afstanden in de Revi staan. 

Door: Nationale Transportgids 

13 januari '25 (16:30)

Storing parkeerautomaten verholpen

Een storing aan de parkeerautomaten in enkele gemeenten is opgelost. Dat betekent dat mensen daar weer moeten betalen voor het parkeren van hun auto. Exploitant Taxameter uit Amsterdam laat dat maandag weten.

13 januari '25 ( 6:00)

Achtervolging eindigt op dak metrostation Amsterdam Noord

Een arrestatieteam van de politie heeft zondagavond na een achtervolging een man aangehouden die op het dak van het Amsterdamse metrostation Noord was geklommen. Hij was op dat dak geklommen na een auto-achtervolging door de stad. De rit eindigde abrupt toen hij tegen een ander voertuig botste op de Nieuwe Leeuwarderweg.

12 januari '25 (16:00)

Weeronline: kans op gladheid blijft nog paar dagen

De komende week kan het de eerste paar dagen nog wat glad zijn, meldt Weeronline zondag. De afgelopen dagen was het her en der ook glad op de weg, maar vanaf woensdag wordt het weer wat zachter.

10 januari '25 ( 9:31)

Bijna zes miljoen OV-fietsritjes gemaakt in 2024

In 2024 zijn in Nederland 5,9 miljoen ritten met de OV-fiets gemaakt. Een record en 35.000 ritten meer dan een jaar eerder. Dat meldt NS.

10 januari '25 ( 9:25)

Provincie Noord-Holland wil geluidsoverlast op wegen beperken

De provincie Noord-Holland wil het geluid dat het verkeer op provinciale wegen veroorzaakt zoveel mogelijk verminderen. Om het nieuwe Actieplan Geluid 2025-2029 uit te werken is eerst bepaald wat het ambitieniveau van de provincie is: 50 decibel. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

10 januari '25 ( 8:15)

ANWB: iets minder Nederlanders willen in 2025 op vakantie gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

10 januari '25 ( 7:15)

Waarschuwing van Rijkswaterstaat voor gevaarlijke rijomstandigheden

Weggebruikers in het hele land moeten alert zijn op gevaarlijke rijomstandigheden door bevriezing van natte weggedeelten. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel Nederland, behalve de Waddeneilanden, omdat het op veel plaatsen glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. "Pas je rijstijl aan als je de weg op gaat", aldus Rijkswaterstaat.

10 januari '25 ( 6:15)

ANWB: iets minder Nederlanders willen in 2025 op vakantie gaan

Iets minder Nederlanders zijn dit jaar van plan om op vakantie te gaan, komt naar voren uit een onderzoek van de ANWB. Iets meer dan 85 procent zei op vakantie te willen gaan, in 2024 en 2023 gaven ongeveer negen op de tien mensen dit aan.

09 januari '25 (14:15)

Verkoop Volkswagens gedaald in 2024: vooral zwakte in China

De wereldwijde verkoop van auto's van het merk Volkswagen is vorig jaar gedaald, omdat vooral in China minder auto's aan de man werden gebracht door felle concurrentie van Chinese automerken. Volgens moederconcern Volkswagen kromp de verkoop met 1,4 procent tot circa 4,8 miljoen auto's in vergelijking met een jaar eerder.

09 januari '25 ( 6:30)

Code oranje in Limburg en Noord-Brabant

In een groot deel van Nederland gelden donderdag weerwaarschuwingen voor sneeuw en gladheid. In Limburg en Noord-Brabant is tot het middaguur code oranje van kracht, die daarna overgaat in code geel. Voor Gelderland geldt bijna de hele dag code geel. In de andere oostelijke provincies en in Utrecht en Zeeland geldt code geel vanaf 21.00 uur. De waarschuwingen gelden tot vrijdagochtend.