Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verzuimpercentage ondanks vakantieperiode toch gestegen in juli

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Verzuimpercentage ondanks vakantieperiode toch gestegen in juli
Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland is in juli opnieuw gestegen, terwijl over het algemeen in de zomer juist minder mensen ziek thuiszitten. Het verzuimpercentage steeg vorige maand licht naar 4,5 procent, blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die samen goed zijn voor ongeveer 1 miljoen werknemers en meer dan 63.000 werkgevers.

Ook in de zorgsector was een trendbreuk te zien. Daar bedroeg het verzuim in juli 7,9 procent, becijfert verzuimdatabedrijf Vernet. Daarmee lag het verzuim een zesde hoger dan een jaar eerder in dezelfde maand. Vernet verwijst als oorzaak naar het hoge aantal coronabesmettingen in juli.

In juni zat 4,4 procent van de Nederlandse werknemers thuis volgens ArboNed. Tussen juli 2021 en juni 2022 was het gemiddelde verzuimpercentage 4,7 procent. Dat is het hoogste niveau in jaren.

Piek in aantal ziekmeldingen door corona 

In de zomerperiode is er vaak minder verzuim, omdat veel mensen dan vakantie hebben. Sinds de coronapandemie is dit echter veranderd. "Vorig jaar zagen we dat het verzuimpercentage in juli al gelijk bleef en niet daalde", zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. "Dit jaar zien we zelfs een stijging. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door een piek in het aantal ziekmeldingen door corona in de eerste helft van juli", duidt ook hij de oorzaak.

Uit de data blijkt dat medewerkers na een coronabesmetting wel sneller weer aan het werk gaan. "De helft is na zeven dagen weer aan het werk. Tussen februari en juni vorig jaar - toen de variant Alpha dominant was - was dat nog vijftien dagen", aldus Penders.

Spanningsklachten en burn-outs 

Het verzuim stijgt ook om psychische redenen, zoals spanningsklachten en burn-outs. Volgens Penders zorgt onder meer de krapte op de arbeidsmarkt voor meer werkdruk.

Door: ANP 

17 januari '25 ( 8:50)

Predicaat Hofleverancier voor Millenaar en Van Schaik Transport

Zaterdag 11 januari 2025 heeft Commissaris van de Koning Arthur van Dijk namens de koning het predicaat Hofleverancier uitgereikt aan Millenaar en Van Schaik Transport. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

17 januari '25 ( 6:45)

In heel Nederland code geel vanwege mist

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven in verband met mist. Plaatselijk kan er dichte mist hangen, met minder dan 200 meter zicht.

16 januari '25 (16:00)

Dragqueen Vanessa Van Cartier valt in slaap in auto en botst tegen boom

Dragqueen Vanessa Van Cartier is met haar auto tegen een boom gebotst omdat ze achter het stuur in slaap was gevallen. Dat schrijft de winnaar van het tweede seizoen van Drag Race Holland op haar Instagram. "Dit is een wake-upcall dat het leven zo over kan zijn", schrijft Van Cartier.

16 januari '25 (11:30)

China voert invoerheffingen in op plastic uit EU en VS

China beschuldigt de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Taiwan ervan bepaalde plastics voor lage prijzen te dumpen op de Chinese markt. Op basis van voorlopige conclusies uit een onderzoek naar de plastichandel voert China tegenmaatregelen in, maakte het ministerie van Handel bekend. Die bestaan uit importheffingen die kunnen oplopen tot bijna 75 procent.

16 januari '25 ( 8:45)

Fastned minder optimistisch na tragere groei elektrisch wagenpark

De uitbater van laadstations voor elektrische auto's Fastned is minder optimistisch geworden over de groei dit jaar. Het aantal elektrische auto's op de weg neemt minder snel toe dan eerder verwacht. Ook kost het meer tijd om nieuwe laadstations te openen.

15 januari '25 (17:45)

Code geel in delen Nederland om dichte mist

Het KNMI waarschuwt dat er in het Waddengebied, rondom het IJsselmeer en in Limburg plaatselijk dichte mist voorkomt. Hier is code geel voor afgegeven tot middernacht.

15 januari '25 (14:15)

Advies: aparte categorie voor fatbikes is 'heilloze weg'

Onderscheid maken tussen fatbikes en andere elektrische fietsen is een "heilloze weg". Dat staat in een advies aan minister Barry Madlener (Infrastructuur) op basis van gesprekken met brancheorganisaties. Kenmerken om het onderscheid te maken, zijn niet uniek voor fatbikes of makkelijk te omzeilen.

15 januari '25 ( 9:00)

KNMI waarschuwt voor dichte mist in heel Nederland

Het KNMI waarschuwt voor dichte mist in vrijwel het hele land. Het zicht is plaatselijk minder dan 200 meter, en daarom is code geel afgekondigd.

15 januari '25 ( 7:00)

Nederlandse export van goederen blijft stijgen

De Nederlandse goederenexport is in november opnieuw gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van voedings- en genotsmiddelen, chemische producten, machines en apparaten toe.

14 januari '25 (15:45)

Friesland gaat in 2026 tweetalige verkeersborden plaatsen

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.