Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Europese auto-industrie hard getroffen door tekort aan chips

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Europese auto-industrie hard getroffen door tekort aan chips
Geen sector is zo hard getroffen door het tekort aan chips als de auto-industrie. Wereldwijd zijn hierdoor ongeveer 18 miljoen voertuigen minder geproduceerd. Vooral de Europese automakers krijgen harde klappen. De halfgeleidercrisis kost de auto-industrie in Europa ongeveer 100 miljard in 2021 en 2022. Dat stelt kredietverzekeraar Allianz Trade.

De auto-industrie heeft de problemen voor een deel zelf over zich afgeroepen, stelt de kredietverzekeraar. “Om de corona-klap op te vangen, voerden autofabrikanten forse bezuinigingen door. Onder meer door voorraden en bestellingen van halfgeleiders te minimaliseren. Met als gevolg dat chipfabrikanten hun heil elders zochten en de productie afstemden op sterke markten zoals die van computers en datacenters. Toen de automarkt weer aantrok, bleek er nog maar een beperkte hoeveelheid chips beschikbaar voor de auto-industrie”, zo stelt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade.

Aanhoudende lockdowns 

De voertuigproductie daalde in Europa tot een ongekend laag niveau van 13 miljoen voertuigen. Na tekenen van herstel eind 2021/begin 2022 werd de productie opnieuw afgeremd. Dit keer door toeleveringsproblemen vanwege aanhoudende lockdowns in China en de Russische aanval op Oekraïne.

Historisch lage voorraadniveaus 

Geeroms: “Volgens onze berekeningen heeft het chiptekort in 2021 en 2022 in Europa bijna 100 miljard euro aan toegevoegde waarde gekost. Positief is dat historisch lage voorraadniveaus bij retailers lijken te wijzen op een groot opwaarts potentieel van de automobielsector.” Al voegt Geeroms er direct aan toe dat de toelevering van chips in Europa nog lange tijd een onzekere factor blijven.

Eerder dit jaar besloot de Europese Commissie om tientallen miljarden te reserveren om de eigen chipindustrie te stimuleren. “Europa moet niet denken dat het binnen vijf of tien jaar zelf genoeg chips kan produceren om volledig aan de eigen vraag te voldoen. Beter is het om de Europese steun te richten op haalbare doelstellingen. Dan moet je kijken naar producten waarvoor Europa zelf zowel een grote productie- als eindmarkt is. De auto-industrie is daarvan een prima voorbeeld. Daar zou de eigen chipproductie zich op moeten richten.” Volgens Geeroms is het ook raadzaam om joint ventures aan te gaan met grote mondiale chipmakers.

Drie ontwikkelingen 

Dat de toepassing van semiconductors in auto’s alleen maar verder toeneemt, staat buiten kijf. De kredietverzekeraar noemt hiervoor drie ontwikkelingen:

- Connectiviteit: chips die zorgen voor verbinding met het netwerk van de fabrikant, de telefoons van bestuurders (bluetooth), etc.

- Veiligheid: bewegingssensoren, dodehoekdetectie, etc.

- Elektrificatie: elektrische auto's hebben twee keer zoveel halfgeleiders als auto's met een verbrandingsmotor.

Geeroms tot slot: “Als we de waarde van alle chips in een auto bij elkaar optellen komen we uit op gemiddeld ruim 600 euro, wereldwijd gezien. Daarmee is die waarde de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld. Die trend zet alleen maar verder door.”

Door: Nationale Transportgids 

17 januari '25 ( 8:50)

Predicaat Hofleverancier voor Millenaar en Van Schaik Transport

Zaterdag 11 januari 2025 heeft Commissaris van de Koning Arthur van Dijk namens de koning het predicaat Hofleverancier uitgereikt aan Millenaar en Van Schaik Transport. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

17 januari '25 ( 6:45)

In heel Nederland code geel vanwege mist

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven in verband met mist. Plaatselijk kan er dichte mist hangen, met minder dan 200 meter zicht.

16 januari '25 (16:00)

Dragqueen Vanessa Van Cartier valt in slaap in auto en botst tegen boom

Dragqueen Vanessa Van Cartier is met haar auto tegen een boom gebotst omdat ze achter het stuur in slaap was gevallen. Dat schrijft de winnaar van het tweede seizoen van Drag Race Holland op haar Instagram. "Dit is een wake-upcall dat het leven zo over kan zijn", schrijft Van Cartier.

16 januari '25 (11:30)

China voert invoerheffingen in op plastic uit EU en VS

China beschuldigt de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Taiwan ervan bepaalde plastics voor lage prijzen te dumpen op de Chinese markt. Op basis van voorlopige conclusies uit een onderzoek naar de plastichandel voert China tegenmaatregelen in, maakte het ministerie van Handel bekend. Die bestaan uit importheffingen die kunnen oplopen tot bijna 75 procent.

16 januari '25 ( 8:45)

Fastned minder optimistisch na tragere groei elektrisch wagenpark

De uitbater van laadstations voor elektrische auto's Fastned is minder optimistisch geworden over de groei dit jaar. Het aantal elektrische auto's op de weg neemt minder snel toe dan eerder verwacht. Ook kost het meer tijd om nieuwe laadstations te openen.

15 januari '25 (17:45)

Code geel in delen Nederland om dichte mist

Het KNMI waarschuwt dat er in het Waddengebied, rondom het IJsselmeer en in Limburg plaatselijk dichte mist voorkomt. Hier is code geel voor afgegeven tot middernacht.

15 januari '25 (14:15)

Advies: aparte categorie voor fatbikes is 'heilloze weg'

Onderscheid maken tussen fatbikes en andere elektrische fietsen is een "heilloze weg". Dat staat in een advies aan minister Barry Madlener (Infrastructuur) op basis van gesprekken met brancheorganisaties. Kenmerken om het onderscheid te maken, zijn niet uniek voor fatbikes of makkelijk te omzeilen.

15 januari '25 ( 9:00)

KNMI waarschuwt voor dichte mist in heel Nederland

Het KNMI waarschuwt voor dichte mist in vrijwel het hele land. Het zicht is plaatselijk minder dan 200 meter, en daarom is code geel afgekondigd.

15 januari '25 ( 7:00)

Nederlandse export van goederen blijft stijgen

De Nederlandse goederenexport is in november opnieuw gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van voedings- en genotsmiddelen, chemische producten, machines en apparaten toe.

14 januari '25 (15:45)

Friesland gaat in 2026 tweetalige verkeersborden plaatsen

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.