Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Invoer lng voor het eerst gedaald sinds begin energiecrisis

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Invoer lng voor het eerst gedaald sinds begin energiecrisis
De invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) is vorig jaar voor het eerst gedaald sinds het begin van de energiecrisis in 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel. In plaats daarvan werd er meer gas uit de Nederlandse gasopslagen gehaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het grote beroep op gas uit de opslagen heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de prijzen. Het is voor gasleveranciers momenteel financieel aantrekkelijker om hun opgeslagen gas in te zetten om aan hun verplichtingen te voldoen dan nieuw gas in te kopen op de groothandelsmarkt.

Aardgas

Volgens het CBS verbruikte Nederland in 2024 ruim 30 miljard kubieke meter aardgas. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder. De industrie verbruikte wel meer gas, maar voor de elektriciteitsproductie was minder nodig omdat er meer stroom werd opgewekt met hernieuwbare bronnen als wind en zon.

Import Russische lng

Tegelijkertijd lag de aanvoer van gas behoorlijk lager. Tankerschepen leverden 15 procent minder lng af. Vooral de hoeveelheid lng uit de VS nam af. Dat ging om een afname van 18 procent. Het land bleef met 14,4 miljard kubieke meter wel verreweg de belangrijkste leverancier van lng.

Opmerkelijk is dat Nederland juist 68 procent meer lng uit Rusland invoerde. Op dit moment valt lng uit Rusland buiten de sanctiemaatregelen van de Europese Unie. Volgens het CBS ging het hier niettemin om kleine hoeveelheden.

Nederlandse gaswinning

Door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen nam de Nederlandse gaswinning opnieuw af. Er werd 1,9 miljard kubieke meter minder gas uit de grond gehaald, goed voor een afname van 17 procent.

Omdat er minder gas werd gewonnen en ingevoerd terwijl het gebruik gelijk bleef, was er eind 2024 uiteindelijk 3,7 miljard kubieke meter minder gas opgeslagen dan een jaar eerder. Dat komt neer op een afname van 31 procent.

Sterk gestegen gasprijs

Een woordvoerder van het CBS legt uit dat dit mede verklaart waarom de gasopslagen de laatste weken zo leeg zijn. Volgens de laatste cijfers van het Nationaal Energie Dashboard zijn de bergingen nog maar voor ongeveer een derde gevuld. Ook in andere Europese landen zijn de gasvoorraden de laatste tijd leger.

Tot nu toe slaan autoriteiten nog geen alarm hierom omdat de leveringszekerheid niet in gevaar lijkt. Wel dreigt Europa daarmee het winterseizoen met een vrijwel lege gasvoorraad te verlaten, waardoor het duurder wordt om deze aan te vullen voor het volgende stookseizoen. Eerder deze week bereikte de gasprijs al het hoogste niveau in ongeveer twee jaar.

03 april '25 (15:32)

Bestuurder brandende auto Dam wordt aangehouden in ziekenhuis

De bestuurder van de auto die donderdagmiddag in brand vloog op de Dam in Amsterdam kan elk moment worden aangehouden in het ziekenhuis, meldt een politiewoordvoerder. Hij kan niet zeggen naar welk ziekenhuis de bestuurder is gebracht.

03 april '25 (15:17)

Vlaketunnel tot laat vanavond afgesloten vanwege gekantelde kraanwagen

De Vlaketunnel richting Bergen op Zoom is tot vanavond laat afgesloten vanwege een gekantelde kraanwagen. De gekantelde kaanwagen zorgt als sinds vanmorgen vroeg voor oponthoud. Er staan files op de A58 en de omleidingsroute. Dat meldt Omroep Zeeland.

03 april '25 (14:22)

Brand in auto Dam na ontploffing: geen omstanders gewond

Aan de brand in de auto op de Dam in Amsterdam ging een ontploffing in het voertuig vooraf, meldt de politie op basis van camerabeelden. "Op dat moment bevonden zich behoorlijk wat mensen vlak bij het voertuig", aldus de politie op X. Voor zover bekend is volgens de politie van hen niemand gewond geraakt.

03 april '25 (11:56)

A9 aankomende nachten weer gesloten vanwege geplande wegwerkzaamheden

Twaalf uur nadat de A9 was vrijgegeven, is de snelweg nu alweer dicht. Beide weghelften zijn deze keer wel gepland afgesloten. Verkeer moet via de A2, A10 of de A4 rijden. Dat meldt NH Nieuws.

03 april '25 (10:04)

Botsing auto en scooter in Doetinchem

Woensdag 2 april 2025 was er 's middags een aanrijding op de kruising van de J.F. Kennedylaan en de Oude Rozengaardseweg in Doetinchem. Een automobiliste botste vanachter op een scooter, die vanwege wegwerkzaamheden stilstond in een file. Dat meldt 112Achterhoek-nieuws.nl.

02 april '25 (13:21)

A28 bij Zwolle bedolven onder slachtafval van kippen

Een vrachtwagen heeft op de A28 bij Zwolle slachtafval verloren over de gehele breedte van alle drie de rijbanen. Vanaf afrit Zwolle Centrum is de weg in noordelijke richting afgesloten. Het slachtafval moet eerst van de weg af. Rijkswaterstraat laat via X weten dat het geen fijn klusje is. Dat meldt Oost.

02 april '25 (12:47)

OM eist werkstraf voor automobilist die op Koningsdag inreed op menigte

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een werkstraf van 150 uur en een boete van 500 euro geëist tegen een 22-jarige automobilist uit Zaandam. Hij reed vorig jaar aan het einde van Koningsdag op een groep mensen in op de Prinsengracht in Amsterdam. Daarbij raakten meerdere personen gewond.

02 april '25 (11:18)

A9 bij Amstelveen na spoedreparatie weer open voor verkeer

De A9 bij Amstelveen is weer open voor verkeer. De snelweg was op dinsdag 1 april tussen knooppunt Holendrecht en Badhoevedorp gesloten vanwege een spoedreparatie. Dat meldt de NOS.

02 april '25 (10:14)

Zandzakken bij Valkenburgse Meer om ingezakte oever

Bij het Valkenburgse Meer bij Leiden zijn zandzakken geplaatst om overstroming te voorkomen. Een groot deel van de zuidelijke oever van het meer is dinsdagmiddag weggezakt, meldt het Hoogheemraadschap Rijnland. De zakken liggen in de polder daarachter om water tegen te houden.

02 april '25 ( 9:48)

Onderzoek Rijkswaterstaat: 13 bruggen en viaducten met verhoogd risico op haarscheurtjes door corrosie

Dertien bruggen en viaducten lopen risico op haarscheurtjes in hun constructie, waardoor vervroegde vervanging nodig is. Dit risico op haarscheurtjes ontstaat door het waterstof dat in de jaren 50 en 60 bij de bouw van de installaties in het staal is komen te zitten, waardoor ze kunnen corroderen. Op termijn kunnen bruggen en viaducten instorten. Dit meldt NOS.