Spitstrein Harderwijk-Amersfoort rijdt weer, spits-spritsen uitgedeeld aan treinreizigers

De spitstrein zorgt voor flinke tijdswinst: reizigers vanuit Harderwijk zijn met deze trein 10 minuten sneller op Amersfoort Centraal, en bijna een half uur sneller op Amsterdam Zuid. Opstappers in Nijkerk zijn 7 minuten sneller op Utrecht Centraal en ruim 20 minuten sneller op Amsterdam Zuid.
Spritsen
Verschillende bestuurders keken toe hoe staatssecretaris Chris Jansen het vertreksignaal gaf. Onder andere Wilco Mazier (wethouder gemeente Harderwijk), René Windhouwer (wethouder gemeente Nijkerk) en diverse Kamerleden waren hierbij aanwezig. Reizigers kregen speciale sp(r)itsen uitgedeeld, afkomstig van de Harderwijkse Bakker Wegerif.
Drukte in de eerste trein
Wethouders Mazier en Windhouwer heetten de reizigers in de trein welkom via de omroep. De eerste trein was al behoorlijk druk. “Dat is mooi om te zien, dat deze trein echt nodig is,” zegt Luutzen Stellingwerff, regiodirecteur van NS. “Heel fijn om op deze vroege ochtend samen met jullie te kunnen vieren dat onze regio vanaf vandaag weer een stukje beter bereikbaar is.”
Spitstrein
De spitstrein rijdt van maandag tot en met donderdag in de ochtend drie keer naar Amersfoort Centraal en in de middag drie keer terug naar Harderwijk. “Op vrijdag is er namelijk minder vraag naar deze snelle verbinding,” zegt Stellingwerff. “Zo rijden we de trein dus op dagen dat hij echt nodig is.”
De spitstrein reed al eerder, maar werd destijds uit de dienstregeling gehaald vanwege het teruggelopen aantal reizigers in de coronaperiode en tekort aan personeel. Sindsdien heeft de regio veel energie gestoken om aandacht vragen voor de terugkeer van deze trein.
Keervoorziening
Ondertussen worden ook volgende stappen onderzocht om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren en de A28 te ontlasten. In de komende jaren worden namelijk veel woningen gebouwd in de regio. Een van de mogelijkheden is een keervoorziening in de buurt van Harderwijk, om treinen uit de richting van Amersfoort eenvoudig te laten keren. De dienstregeling op de Veluwelijn zou zo robuuster worden. Ook is het dan makkelijker om de dienstregeling uit te breiden. ProRail is momenteel verschillende mogelijkheden aan het onderzoeken.