Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Duizenden boetes voor door rood rijden op spoorwegovergang

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Duizenden boetes voor door rood rijden op spoorwegovergang
Bij spoorwegovergangen zijn sinds februari 6395 bekeuringen gegeven voor het negeren van het rode licht, meldt spoorbeheerder ProRail. In februari ging de eerste flitspaal aan bij een overgang in het Utrechtse Bunnik, daarna volgden nog tien camera's, vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Maandag gaat de twaalfde flitscamera aan. Die is geplaatst bij een spoorwegovergang in Baarn.

Volgens een woordvoerster van ProRail hangen de camera's "bij de meest risicovolle overwegen die we hebben". Het gaat dan bijvoorbeeld om overwegen bij stations, waar mensen nog even door het rode licht willen gaan om toch de trein te halen. Ook hangen de camera's op plekken waarvan ProRail weet dat het rode licht vaak genegeerd wordt.

"We zien dat het werkt", zegt de woordvoerster. "Bij een aantal overwegen zien we dat er in het begin veel boetes zijn, en dat daarna het aantal boetes halveert. Eigenlijk willen we niet heel veel boetes geven, we willen dat mensen veilig doen."

Meer inzicht

Tot februari was er een controle met boa's nodig om mensen die het rode licht negeerden te betrappen en bekeuren. Auto's, motoren en vrachtwagens kunnen rekenen op een boete van 300 euro, brom- en snorfietsers moeten 210 euro betalen als ze betrapt worden. Voetgangers en fietsers kunnen niet bekeurd worden met de flitscamera. Wel registreert de camera het als mensen door het rode licht gaan. "Dat geeft ons ook meer inzicht", zegt de woordvoerster. "We kunnen dan bijvoorbeeld met onze eigen boa's controleren."

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk zo'n veertig flitscamera's bij overwegen komen te hangen. Wanneer die allemaal zijn opgehangen, weet ProRail nog niet.

22 november '24 ( 8:49)

Treinkaartjes en abonnementen volgend jaar gemiddeld ruim zes procent duurder

Vanaf 1 januari 2025 stijgen de prijzen van treinkaartjes en abonnementen gemiddeld met 6,18%. Voor kinderen tot en met 11 jaar en reizigers die onbeperkt reizen in de daluren veranderen de prijzen in 2025 niet. Dat meldt NS.

22 november '24 ( 8:01)

Geen treinen in noorden en oosten: rustig op stations

Opnieuw blijken reizigers goed op de hoogte van de staking bij ProRail, waardoor vrijdagochtend in het noorden en oosten geen treinen rijden. Een woordvoerder van de NS laat weten dat het erg rustig is op de stations Zwolle, Arnhem en Groningen. Dat was ook het geval op stations elders in het land tijdens eerdere stakingen de afgelopen tijd.

21 november '24 (12:00)

Treinen stranden enige tijd tussen Sittard en Susteren

Twee treinen hebben donderdagochtend tussen de Limburgse plaatsen Sittard en Susteren zo'n anderhalf uur stilgestaan. Ze waren gestrand als gevolg van een defecte bovenleiding.

21 november '24 (10:00)

In noorden en oosten morgenochtend ook geen regionale treinen

Ook de regionale treinen van vervoerders Arriva en Keolis rijden vrijdagochtend tot 09.00 uur niet door de staking bij spoorbeheerder ProRail. Arriva meldt dat er geen treinen van het bedrijf rijden in Friesland, Groningen, Overijssel, Drenthe en Gelderland.

21 november '24 ( 9:01)

Treinreizigers in Noord- en Oost-Nederland moeten rekening houden met staking bij ProRail

De NS annuleert 22 november tot 09.00 uur alle treinritten in het noorden en oosten van Nederland. Dit komt omdat het personeel van ProRail staakt. De NS verwacht dat reizigers ook later in de ochtend last houden van uitval van treinen. Dat meldt RTV Drenthe.

20 november '24 (11:15)

Treinkaartje en abonnement NS in 2025 6,18 procent duurder

De prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag maakte het kabinet al bekend dat treinkaartjes van de NS 6 procent duurder zouden worden, terwijl eerder was uitgegaan van een verhoging van 12 procent.

20 november '24 (10:45)

FNV denkt aan grotere acties ProRail: meer ellende voor reiziger

Vakbond FNV en spoorbeheerder ProRail zijn in hun conflict over een nieuwe cao niet dichter bij elkaar gekomen, waardoor grootschaligere acties op het spoor dreigen. Sinds vorige week organiseert FNV stakingen van spoorverkeersleiders waardoor het treinverkeer regionaal enkele uren stilligt, maar daar kunnen landelijke of langdurigere acties bij komen.

20 november '24 ( 6:00)

Geen treinen in Limburg en groot deel Noord-Brabant door staking

Het treinverkeer in Limburg en grote delen van Noord-Brabant ligt woensdag tot 09.00 uur stil door de staking bij spoorbeheerder ProRail. Daardoor rijden er geen treinen van en naar plaatsen als Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Sittard en Tilburg.

19 november '24 ( 5:48)

Staking bij ProRail: morgenochtend flinke hinder in Limburg en groot deel Brabant

Woensdag 20 november 2024 rijden vanwege de staking bij spoorwegbeheerder ProRail tot 09.00 uur geen treinen in Limburg en een groot deel van Brabant. Daarnaast rijden geen internationale treinen van Duitsland via Venlo en Amsterdam. Dat meldt NS.

18 november '24 ( 9:30)

Treinen in zuidwesten gaan weer rijden na staking bij ProRail

De treinen in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant gaan weer rijden na de staking bij spoorbeheerder ProRail. Tot 09.00 uur lag het treinverkeer in de zuidwestelijke helft van het land stil door de werkonderbreking van verkeersleiders in Den Haag, Rotterdam en Roosendaal. Daardoor reden er geen treinen rond plaatsen als Breda, Den Haag, Leiden, Middelburg en Rotterdam. Ook het treinverkeer over de hogesnelheidslijn lag stil.