Amsterdam Centraal gaat volgende bouwfase in

Om reizigers alsnog met de trein naar hun bestemming te brengen, is er flink gepuzzeld op omreisroutes, inzet van extra collega's, vervangende bussen en overstapmogelijkheden op de metro. De werkzaamheden vragen om een lange adem, ook voor onze reizigers. Deze zijn hard nodig om de groei van het aantal reizigers in de toekomst mogelijk te maken.
Impact op treinverkeer
De genoemde werkzaamheden hebben veel impact op het treinverkeer.Op 29 maart kunnen er geen treinen rijden van, via en naar Amsterdam Centraal. Op 30 en 31 maart is er zeer beperkt treinverkeer mogelijk. Op 31 maart heeft dit veel impact voor reizigers vanuit Haarlem/Noord-Holland van en naar Amsterdam.In de periode 1 tot en met 13 april is de dienstregeling richting Muiderpoort/Weesp aangepast. Dit leidt tot extra drukte op de omreisroute tussen Utrecht en Amsterdam.Van 14 tot en met 23 april rijden er minder treinen tussen Amsterdam Centraal en Amersfoort/Almere. Een NS-vervoerbewijs is geldig in de metro en de vervangende bussen.
Naast het binnenlandse treinverkeer, is de dienstregeling van de internationale treinen ook aangepast. Voor een volledig overzicht van alle aanpassingen in de dienstregeling per periode, klik op deze link.
Reizigers worden vooraf op de stations geïnformeerd via omroepberichten en extra informatieborden. Abonnementhouders zijn via een e-mail geïnformeerd. NS adviseert reizigers kort voor hun reis te plannen in de NS-App of op ns.nl.
Sporen verdwijnen
In de tweede bouwfase verwijdert ProRail de sporen 11, 12 en 13 én de tweede spoorbrug bij de Oostertoegang. Ook worden voorbereidingen getroffen om in de komende anderhalf jaar een nieuwe spoorbrug te bouwen en om zowel het perron tussen de sporen 13-14 als de oostelijke reizigerstunnel te verbreden. Daarnaast worden de sporen op de fly-over op de Dijksgracht aangesloten. Voor een volledig overzicht van de werkzaamheden, klik hier.
"Deze bouwoperatie is een enorme logistieke uitdaging”, stelt Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail. “We werken dag en nacht op een paar vierkante meter, terwijl het station grotendeels openblijft en het treinverkeer zo veel mogelijk doorgaat. Dat vraagt om een strakke planning én nauwe samenwerking met NS en onze aannemers Dura Vermeer, BAM en Strukton. Ondanks de impact op reizigers, moeten we deze cruciale stap zetten om Amsterdam Centraal klaar te maken voor de toekomst."
Stijging van het aantal treinreizigers
Het aantal treinreizigers op Amsterdam Centraal stijgt naar verwachting van 200.000 nu, tot 275.000 per dag in 2030. Daarom verbreed en verlengd ProRail de perrons op het station. Ook wordt de oostelijke reizigerstunnel verbreed. Tegelijkertijd worden de vijf Oostertoegangsbruggen vernieuwt aan de oostkant van het station. Tot slot bouwt ProRail een ongelijkvloerse kruising bij de Dijksgracht.